Blog

Categorie: Algemeen
Michel den Daas31-08-2018 9:52
De discussie over pensioenen blijft maar duren. Moet het mogelijk zijn voor lager opgeleiden –maar eigenlijk voor iedereen die dat wenst- om eerder te stoppen, omdat ze eerder beginnen met werken en/of omdat ze zwaarder werk hebben?
De sociale partners hebben, overigens zonder de SER, een principe akkoord bereikt, dat het toch niet lijkt te gaan halen in Den Haag.
Er lijkt geen oplossing…. Of toch? Jawel!

Dé oplossing
Waarom spreken we niet af dat elke Nederlander na 45 jaar werken recht heeft op 100% pensioen? Dan kunnen mensen die eerder zijn begonnen met werken ook eerder stoppen en mensen...
360bekeken
Geen reacties
Categorie: Algemeen
Michel den Daas23-07-2018 15:54
De economie draait op volle toeren en werkgevers hebben grote moeite met het werven en vasthouden van personeel. Hoe haal je nu goede mensen binnen en hoe hou je ze binnen?

In feite is het simpel, denk als een marketeer: kijk en luister naar de klant, bepaal zijn behoefte, probeer die zo goed mogelijk te bevredigen en communiceer op de juiste wijze.

Oren en ogen open
Kijk en luister naar de doelgroep. Bepaal waar deze zich bevindt en achterhaal waar deze warm voor loopt. Dat geldt voor nieuw te rekruteren medewerkers, maar ook voor huidige medewerkers die al in dienst...
615bekeken
Geen reacties
Categorie: Algemeen
Michel den Daas5-06-2018 14:09
Econoom Matthijs Bouwman schreef onlangs over dit onderwerp en meldde dat uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 1347 uur per jaar werken. Dat is dus nog geen 26 uur per week. In Europa werken alleen de Duitsers minder (1301). In de andere Europese landen werkt men meer uren, zélfs in de landen waarvan gedacht wordt dat er niet zo hard gewerkt wordt, werkt men meer uren. In Frankrijk werkt men gemiddeld 1399 uur en de Grieken spannen de kroon met 1733 uur.

Kampioen deeltijd werken
Het is al langer bekend: nergens ter wereld wordt er zo veel parttime gewerkt als...
586bekeken
Geen reacties
Categorie: Algemeen
Michel den Daas4-05-2018 15:21
“Het beroep van secretaresse is een uitstervend vak”, “Secretaresse verdwijnt als beroep”, “De secretaresse sterft uit!” . Zomaar een greep uit social media posts en krantenkoppen van de afgelopen tijd. Zelfs het CBS beschouwt het vak van secretaresse als een krimpend beroep, op basis van de cijfers; de werkgelegenheid in het vak daalt flink.

Beroep verdwijnt niet, de rol verandert wel
Het aantal vacatures voor secretarieel medewerkers is bij ons bureau de laatste jaren juist weer enorm gestegen. Hoe valt dat te rijmen met de conclusies van het CBS en het UWV en alle krantenberichten?

Traditionele secretaresse verdwijnt wel
De...
771bekeken
Geen reacties
Categorie: Algemeen
Michel den Daas9-04-2018 13:50
Discriminatie in het wervingsproces?
Het is een trend: als sollicitanten worden afgewezen voor een functie roepen velen direct ’discriminatie!’

Praktijkvoorbeeld
Zo kregen wij onlangs een brief van een organisatie tegen discriminatie. Ze hadden een klacht binnen gekregen over het feit dat wij in een vacaturetekst hadden gezet dat we iemand zochten met minder dan 8 jaar ervaring. Dit blijkt niet te mogen, omdat het discriminatoir zou zijn.
Wij hadden deze formulering er in juist gezet, omdat de opdrachtgever bang zou zijn dat iemand met meer ervaring te snel uitgekeken zou zijn op de vacature. Maar… dit mag dus niet.

Natuurlijk,...
697bekeken
Geen reacties
Categorie: Algemeen
Michel den Daas1-02-2018 14:02
Verkeerde keuze
Veel werkgevers nemen tijdens een sollicitatieprocedure de verkeerde kandidaat aan. Dat is frustrerend en zonde. Voor zowel de nieuwe medewerker als de organisatie. Het is ook onnodig, als je de juiste vragen stelt tijdens het gesprek, dan kom je tot de beste match.

Werving
Overigens begint de procedure met de werving. De manier waarop dit gebeurt is al zeer belangrijk. Zorg voor een goede, pakkende vacaturetekst, gericht op de ideale nieuwe medewerker. Probeer daarin onderscheidend te zijn en duidelijk te maken waar de organisatie voor staat, wat er gevraagd wordt en wat de organisatie te bieden heeft.
Zorg...
1049bekeken
Geen reacties
Categorie: Algemeen
Michel den Daas12-01-2018 11:34
Het gebeurt vaak: we komen bij een nieuwe klant om een vacature te bespreken. Er ligt een vacaturetekst en dat gekoppeld aan een salaris levert een Werving & Selectie opdracht op… Hoe snel kunnen jullie iemand leveren?

Alsof de melk op is en je naar de supermarkt gaat om een nieuw pak melk te kopen.

Vacaturetekst is geen functieprofiel
Allereerst leggen we uit dat een vacaturetekst niet hetzelfde is als een functieprofiel. Een vacaturetekst is alleen bedoeld voor de werving en een functieprofiel dient minimaal ca. 75% van de functie te beschrijven.
Verder zijn de meeste profielen verouderd en dus per...
Categorie: Algemeen
Michel den Daas8-11-2017 19:30
‘Het afschaffen van de dividendbelasting levert banen op.’ Dat is niet waar!

Als de voorbelasting van 15 procent -die bedrijven nu verplicht zijn in te houden op het uitgekeerde dividend aan de aandeelhouders- afgeschaft wordt, is dat vooral gunstig voor buitenlandse bedrijven en overheden. Het nieuwe kabinet stelt dat buitenlandse bedrijven zich dan sneller in Nederland zullen vestigen en dat ze minder snel zullen vertrekken uit Nederland. En dat zou dan goed zijn voor de werkgelegenheid in Nederland.

Dit is slechts voor een heel klein deel waar en die 1.4 miljard die de maatregel kost kan op een andere wijze...
1069bekeken
Geen reacties