Blog

Categorie: Algemeen
Michel den Daas30-08-2019 16:44
De laatste jaren gaat het heel goed met de Nederlandse economie en het CBS voorspelt gewoon doodleuk nog groei voor 2020. Deze voorspelling gaan ze eind 2019 waarschijnlijk bijstellen. Waarom? De recessie komt er aan. Aantal uitzenduren daalt De uitzendbranche is altijd de barometer van de economie. Stijgt het aantal uitzenduren, dan is dat een eerste teken dat de economie gaat aantrekken. Als de conjunctuur op het punt staat te stijgen en de producenten wat meer vertrouwen krijgen en meer willen produceren, zullen de producenten meer mensen aannemen. Maar omdat het nog geen zekere tijden zijn nemen producenten liever eerst...
973bekeken
Geen reacties
Categorie: Algemeen
Michel den Daas7-08-2019 10:33
Wist u dat we in Nederland méér geld besteden aan het afscheid nemen van medewerkers (ontslag) dan aan het aannemen van nieuwe medewerkers?
Dat is best gek, aangezien de vertrokken medewerkers niks meer gaan opleveren en nieuwe medewerkers juist het succes van uw organisatie bepalen. Investering
De kosten die u maakt voor het werven en selecteren van een nieuwe medewerker zijn een investering. Een investering die zich gaat uitbetalen. Immers, als de W&S goed gedaan wordt, krijgt u een nieuwe medewerker die het verschil gaat maken, die ruim meer op gaat leveren dan dat hij of zij kost. Kosten uitbesteden...
1109bekeken
Geen reacties
Categorie: Algemeen
Michel den Daas29-04-2019 14:42
Happy enzovoort
Als je artikelen leest over HR-zaken kom je steevast termen tegen als ‘employee experience’, werkgeluk, ‘chief happiness office’, 360 graden feedback, Het Nieuwe Werken en Het Nieuwe Beoordelen, ‘work-life balance’ en ‘talent management’.

Beste Werkgever
Daarnaast zijn er allerlei lijsten waar organisaties alles aan doen om op te staan, zoals ‘Best Workplace’ en Beste Werkgever. Titels waarvoor je moet betalen, maar die hopelijk een grote aantrekkingskracht hebben op mensen die een (andere) baan zoeken.

Tevredenheid / Happiness
Wist u dat er zelfs apps zijn waarmee elke minuut de happiness van medewerkers gemeten kan worden? Het is organisaties er...
1131bekeken
Geen reacties
Categorie: Algemeen
Michel den Daas28-02-2019 13:32
In deze krappe arbeidsmarkt zien we dat er veel aandacht is voor het vinden van nieuwe medewerkers. Alle middelen worden daartoe ingezet. Soms succesvol, soms niet.
En als het dan wel gelukt is om die nieuwe medewerker binnen te halen, zien we vaak dat deze toch weer vertrekt. Soms in de proeftijd, soms na afloop van het eerste contract. Wat gaat er mis?

Eerlijk beeld
Om mensen te verleiden om bij de organisatie te komen werken, wordt ‘employer branding’ vaak overdreven en schetst men een te rooskleurig beeld van de organisatie en functie. De nieuwe werkgever zegt de dingen die...
1071bekeken
Geen reacties
Categorie: Algemeen
Michel den Daas31-08-2018 9:52
De discussie over pensioenen blijft maar duren. Moet het mogelijk zijn voor lager opgeleiden –maar eigenlijk voor iedereen die dat wenst- om eerder te stoppen, omdat ze eerder beginnen met werken en/of omdat ze zwaarder werk hebben?
De sociale partners hebben, overigens zonder de SER, een principe akkoord bereikt, dat het toch niet lijkt te gaan halen in Den Haag.
Er lijkt geen oplossing…. Of toch? Jawel!

Dé oplossing
Waarom spreken we niet af dat elke Nederlander na 45 jaar werken recht heeft op 100% pensioen? Dan kunnen mensen die eerder zijn begonnen met werken ook eerder stoppen en mensen...
2273bekeken
Geen reacties
Categorie: Algemeen
Michel den Daas23-07-2018 15:54
De economie draait op volle toeren en werkgevers hebben grote moeite met het werven en vasthouden van personeel. Hoe haal je nu goede mensen binnen en hoe hou je ze binnen?

In feite is het simpel, denk als een marketeer: kijk en luister naar de klant, bepaal zijn behoefte, probeer die zo goed mogelijk te bevredigen en communiceer op de juiste wijze.

Oren en ogen open
Kijk en luister naar de doelgroep. Bepaal waar deze zich bevindt en achterhaal waar deze warm voor loopt. Dat geldt voor nieuw te rekruteren medewerkers, maar ook voor huidige medewerkers die al in dienst...
2511bekeken
Geen reacties
Categorie: Algemeen
Michel den Daas5-06-2018 14:09
Econoom Matthijs Bouwman schreef onlangs over dit onderwerp en meldde dat uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 1347 uur per jaar werken. Dat is dus nog geen 26 uur per week. In Europa werken alleen de Duitsers minder (1301). In de andere Europese landen werkt men meer uren, zélfs in de landen waarvan gedacht wordt dat er niet zo hard gewerkt wordt, werkt men meer uren. In Frankrijk werkt men gemiddeld 1399 uur en de Grieken spannen de kroon met 1733 uur.

Kampioen deeltijd werken
Het is al langer bekend: nergens ter wereld wordt er zo veel parttime gewerkt als...
1196bekeken
Geen reacties
Categorie: Algemeen
Michel den Daas4-05-2018 15:21
“Het beroep van secretaresse is een uitstervend vak”, “Secretaresse verdwijnt als beroep”, “De secretaresse sterft uit!” . Zomaar een greep uit social media posts en krantenkoppen van de afgelopen tijd. Zelfs het CBS beschouwt het vak van secretaresse als een krimpend beroep, op basis van de cijfers; de werkgelegenheid in het vak daalt flink.

Beroep verdwijnt niet, de rol verandert wel
Het aantal vacatures voor secretarieel medewerkers is bij ons bureau de laatste jaren juist weer enorm gestegen. Hoe valt dat te rijmen met de conclusies van het CBS en het UWV en alle krantenberichten?

Traditionele secretaresse verdwijnt wel
De...
2224bekeken
Geen reacties