Welke baan en organisatie kies je?

Door: Michel den Daas 16-3-2023

Categorieën
:
Algemeen,

Er zijn meer vacatures dan werkzoekenden, dus mensen die overwegen om van baan te switchen zitten in een luxe situatie. Veel kandidaten hoeven op dit moment zelfs niet eens zelf te solliciteren, ze wórden benaderd (vaak via LinkedIn).

In Nederland zijn er weinig werklozen, maar naar verluid zouden zo’n 1 miljoen medewerkers een switch van baan overwegen. Maar wanneer maak je de overstap en voor welke baan en organisatie kies je?

Als je open staat voor een andere baan kun je gewoonweg zelf solliciteren op vacatures die je online tegenkomt en je kunt natuurlijk ook een vacature-alert aanzetten (bijv. via Indeed) en je netwerk inschakelen. Maar als je op LinkedIn de knop ‘open to work’ aanzet, dan word je waarschijnlijk zelf al benaderd door werkgevers en of bureaus.

Stappenplan nieuwe baan

  1. Bedenk eerst goed wat je zou willen gaan doen. Welke functie(s), type en grootte organisatie, branche, reisafstand, aantal uur, arbeidsvoorwaarden, etc.
  2. Zorg dat je LinkedIn profiel up to date is en goed vindbaar. In het info-veld kun je een beschrijving geven van jezelf en het is verstandig om daar de trefwoorden te zetten waarop je gevonden wil worden.
  3. Doe onderzoek. Als je een vacature ziet of aangeboden krijgt, doe dan eerst goed onderzoek. Kijk online, bijv. via google en/of glassdoor, naar recensies over de werkgever en probeer gevoel te krijgen bij de organisatie, de cultuur en sfeer.
  4. Bedenk inhoudelijke vragen die je de recruiter / HR professional kunt stellen. Dus vragen over de organisatie, het team, hoe je dag eruit zou zien, waar men naartoe wil in de komende jaren, welke mogelijkheden er zijn (bijv. om door te groeien), wat men van medewerkers verwacht, etc.
  5. Wees kritisch. Het is belangrijk dat je een goede keuze maakt zodat je langere tijd en met veel plezier bij je nieuwe werkgever zult werken.
  6. Alles moet kloppen en goed voelen. De functie moet je erg aanspreken, de ontvangst bij de organisatie moet prettig zijn, het gesprek moet goed voelen en inhoudelijk goed zijn, er moet een klik zijn met de gesprekspartners, de sfeer moet je aanstaan en het arbeidsvoorwaardelijke voorstel moet goed zijn. Bij enige twijfel: niet doen!  

 Hulp bij keuze

Veel mensen vinden het lastig om te bepalen wat ze willen, wat goed bij ze past, etc. Het kan heel fijn zijn om daar wat hulp bij te krijgen van professionals. De Consultants van Pienk kunnen je hier bijvoorbeeld goed bij helpen. Door jou de juiste vragen te stellen helpen ze je om een scherp beeld te krijgen wat bij je past en wat een mooie vervolgstap zou zijn. Dat zou dan kunnen aansluiten op een vacature via Pienk, maar het advies kan ook zijn dat je beter elders kan solliciteren. Het gaat om jouw belang.

Meer weten?

Bel (030 2767187) of mail ons (info@pienk.nl)