Tijdelijk flinke salarisstijgingen verwacht

Michel den Daas 17-10-2022 10:31
Robert Half heeft een jaarlijks onderzoek naar de salarissen, trends en veranderingen op de arbeidsmarkt gedaan en daar blijkt uit dat 55% van het hoger management verwacht dat het in 2023 nóg moeilijker zal zijn om personeel te vinden. Acht op de tien is zelfs bezorgd het huidige personeel niet te kunnen behouden.

Om die reden biedt ruim 70% van de werkgevers een hoger salaris dan ze eigenlijk willen en wat regelmatig hoger is dan hetgeen de huidige medewerkers verdienen. In veel gevallen worden de huidige medewerkers (direct of iets later) gelijk getrokken. Andere werkgevers proberen de medewerkers met ene eenmalige compensatie te helpen en wachten de ontwikkelingen verder af. Al met al toch een flinke kostenstijging voor de werkgevers.

Faillissementen
De grote vraag is waar dit naartoe gaat. Werkgevers zien zich immers ook al geconfronteerd met kostenstijgingen op andere vlakken, zoals energie, grondstoffen, inkoop overige zaken, etc. Het kan niet anders of de werkgevers móeten hun eigen prijzen ook gaan verhogen, wat leidt tot een loon-prijsspiraal. Bijna 90% van de familiebedrijven verwachten dat prijsverhogingen nodig zullen zijn.

De signalen vanuit de economie staan vrijwel allemaal op rood. Zo staat de uitzendmarkt, al decennialang de barometer van de economie, al maanden in de min.  Het kan niet anders dan dat er een recessie aankomt. En die zal ook consequenties hebben voor de arbeidsmarkt.

Er zullen meer faillissementen volgen dan we de laatste 10 jaar gezien hebben. ZZP’ers / freelancers zullen, vanwege de hoge tarieven, minder ingezet gaan worden, waardoor een deel weer zal proberen toch weer in loondienst te gaan. Dat betekent toch echt dat er meer mensen beschikbaar gaan komen op de arbeidsmarkt en dat heeft dan weer een dempend effect op de lonen.

Onze verwachting is dus dat de lonen op korte termijn (flink) stijgen, maar dat dat een tijdelijk effect zal zijn. Hopelijk neemt daarmee de inflatie dan ook weer af, waardoor de economie in rustiger vaarwater zal komen.
 

Reageer