Grootste veroorzakers van verzuim : stress en griep

Michel den Daas 23-1-2024 11:50
Categorie:: Algemeen

Uit cijfers van ArboNed en Human Capital Care blijkt dat griep- en stressgerelateerde klachten de grootste oorzaak voor verzuim waren in 2023. Het gemiddelde aantal ziekmeldingen tussen december 2022 en november 2023 was 4,6% en was daarmee lager dan het jaar ervoor (4,7%). Langdurig verzuim neemt echter toe.

Kort verzuim
Met name de griepachtige klachten zijn te herleiden naar seizoentrends. Jaarlijks is er in het eerste en in het vierde kwartaal een algemene stijging te zien in het aantal ziekmeldingen met als reden griep.

Lang verzuim neemt toe
Hoewel het aantal ziekmeldingen over het hele jaar afneemt, neemt het aantal medewerkers dat voor langere tijd uitvalt door stress- / burn-out- gerelateerde klachten wel toe. In de periode juli 2022 tot juni 2023 steeg het langdurend verzuim hierdoor met 8,4%.

Slechts deels werk-gerelateerd
Opvallend bij deze cijfers is dat door bedrijfsartsen van ArboNed en Human Capital Care wordt benoemd dat in 40% van de gevallen de oorzaak van de klachten weinig met werk te maken hebben, maar met gebeurtenissen in iemands persoonlijke leven.

Extra druk bij langdurig verzuim op overige collega’s
Langdurig verzuim kan een grote druk zetten op organisaties en de overige medewerkers. Om dit op te vangen en te voorkomen dat anderen ook gaan uitvallen, is het verstandig om tijdelijk extra capaciteit in te zetten. Soms kan dat via een uitzendkracht, maar vaak is het beter om een freelancer / ZZP’er in te zetten.

Als u wilt weten wat er mogelijk is en hoe dat werkt, belt u dan gerust even met Pienk, Office Professionals (030 2767187).


Bron: MKB Servicedesk
 

Reageer