Discriminatie bij werving en selectie. Hoe te voorkomen?

Michel den Daas 25-9-2023 16:35

Iedereen kent het gevoel, die van een klik met een ander. Soms zelfs al heel snel, net nadat je iemand hebt ontmoet. Het is niet te verklaren, maar het voelt gewoon goed. Ook herkent iedereen de situatie dat iemand niet zo goed valt binnen een groep. Gewoon, omdat die persoon anders is, op een of andere manier matcht het niet.

Niemand vindt dat vreemd, we herkennen dat allemaal. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we makkelijk ‘klikken’ met mensen die op ons lijken, waar we overeenkomsten mee hebben. Dat klinkt misschien onschuldig, maar feitelijk is dit discriminatie. En dat is ook wat je doet als je een selectie maakt. Dus ook bij recruitment, werving en selectie.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat bijna iedereen zich schuldig maakt aan een vorm van discriminatie.  Overigens komt discriminatie lang niet altijd voort uit een afkeer van mensen die anders zijn, nee, we hebben met sommigen nu eenmaal een betere klik dan met anderen. En we werken liever met mensen waarmee we ene klik voelen.

Als je discriminatie wilt uitbannen, dan zou je dus elke sollicitant objectief, op basis van competenties en andere objectieve criteria, moeten beoordelen en aannemen of afwijzen. Dat zou als gevolg kunnen hebben dat je iemand aanneemt waarmee je geen klik hebt, waar je niets mee gemeen hebt.

Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie 

Deze wet gaat naar verwachting halverwege 2024 gelden, waarschijnlijk op 1 juli 2024 (zie ook https://www.pienk.nl/blogs/1/2iirdf-wet-toezicht-gelijke-kansen-bij-werving-en-selectie).  Dit is nog afhankelijk van de goedkeuring door de Eerste Kamer. De Tweede Kamer heeft de wet inmiddels aangenomen. De wet zegt dat je moet zorgen voor een werkwijze waaruit blijkt dat er alleen maar geworven wordt op basis van relevante functie-eisen.
Je moet er als werkgever, maar ook als werving- & selectiebureau of recruitmentbureau, alles aan doen om discriminatie te voorkomen. Dat betekent dus ook dat je het ‘klik-gevoel’ moet uitschakelen.

Dat houdt verder in dat je niet bij iedere sollicitant zelf bedenkt of je deze persoon geschikt vindt of niet, maar een standaard lijstje met competenties naloopt. Zo ga je na of deze kandidaat voldoet aan de eerder opgestelde criteria. Je moet dan dus heel gestructureerd interviewen, niet afgaan op de ‘klik’, maar elke kandidaat dezelfde vragen stellen, in dezelfde volgorde. Stap voor stap check je of de sollicitant aan de criteria voldoet.

Bij Pienk proberen we het ‘klik-gevoel’ uit te schakelen en elke sollicitant objectief te benaderen. Dat is voor ons iets gemakkelijker, aangezien we werven en selecteren voor derden, en we dus niet zelf met de sollicitant zullen werken. Benieuwd of u ook objectief kunt werven!
 

Reageer