Help ! De Roemenen komen!

Michel den Daas 17-12-2013 21:40
Categorie:: Algemeen
Help ! De Roemenen komen!

Vanaf 1 januari zijn de grenzen open voor Roemenen en Bulgaren. Dan mogen zij vrij naar Nederland komen om te werken en te verblijven. Minister Asscher vindt het te vroeg, een groot deel van de Nederlanders is er tegen, maar het gaat gebeuren. Is dit een zegen of een vloek?

Jaren 60
In de jaren 60 kwamen de eerste gastarbeiders naar Nederland om de krapte op de arbeidsmarkt te verminderen. Volgens sommigen ook om de klussen te doen die Nederlanders niet meer wilden doen (zoals schoonmaken). Destijds is al niet goed nagedacht over de consequenties. Het feit dat vele gastarbeiders vervolgens bleven, kinderen kregen, kleinkinderen etc. was niet ingecalculeerd. Toch was dit heel erg logisch, ze bouwden hier een bestaan op.

Anno nu
Nu is het anders. Het betreft geen gastarbeiders meer. Nederland heeft vele jaren geleden gekozen voor één Europa, met open grenzen, vrij verkeer van mensen, goederen en vrije arbeidsmigratie. De landen in Europa ‘horen bij elkaar’, zijn min of meer één.

Welvaartsverschillen
Het probleem ontstaat door grote welvaartsverschillen. Landen als Nederland, Duitsland, België, Luxemburg hebben een vergelijkbaar welvaartsniveau. De noodzaak om te emigreren is er, economisch gezien, vrijwel niet. Met landen die wat recenter toegetreden zijn, zoals Griekenland, Polen, Roemenië en Bulgarije ligt dat anders. Mensen uit deze landen hebben het daar economisch veel slechter dan wij en dus is er een grote aantrekkingskracht richting landen als Nederland. Dat dat in de praktijk ook leidt tot een grote toestroom vanuit die landen naar Nederland, dat bewijst de geschiedenis. Vanuit Polen verwachtte men destijds 'hooguit enkele tienduizenden’ immigranten, maar dat zijn er veel en veel meer. De schattingen lopen uiteen van 60.000 tot 200.000.

Zegen of vloek?
Nederland telt circa 700.000 werklozen (verschillende rekenmethodes leiden tot verschillende aantallen) en het aantal vacatures in Nederland wordt geschat op 80.000 a 90.000. Nederland kent op dit moment de hoogste werkloosheid in 15 jaar! Strikt cijfermatig gezien hebben we deze arbeidsmigranten dus niet nodig. Bovendien is 34% van de werklozen in Nederland allochtoon. Dan blijft de vraag of er werk is dat Nederlanders niet kúnnen doen of wíllen doen. In dat geval zouden we arbeidsmigranten wél kunnen gebruiken, maar dan zouden we alleen de arbeidsmigranten moeten toelaten die díe banen kunnen vervullen.

Oplossing
Een oplossing is er helaas niet. Nederland heeft gekozen voor één Europa én voor toetreding van minder welvarende landen én voor vrije arbeidsmigratie. Natuurlijk is het wel mogelijk om maatregelen te nemen, maar dan moet dat in Europees verband gebeuren.

Kleinere verschillen arm en rijk
In de toekomst zullen de welvaartsverschillen in Europa kleiner worden. Dat betekent dat, net als op elke liberale markt, arbeidsmigranten net zo lang naar Nederland (of elders in een rijker deel van Europa) zullen blijven komen totdat de welvaart in hun eigen land ongeveer hetzelfde is.

Grootste fout
Bij de keuzes die gemaakt zijn heeft men bovenstaande niet beseft, terwijl het heel logisch is. Wat nu heel erg lastig is, is dat, naast het welvaartsniveau, ook de uitkeringen, in Nederland veel hoger zijn dan in de minder welvarende Europese landen. Dat betekent dat mensen uit die landen naar Nederland kunnen komen om te werken en vervolgens dezelfde rechten opbouwen als Nederlanders en dus een uitkering kunnen aanvragen. Een uitkering die vele malen hoger is dan in het land van oorsprong. Het loont dus al om naar Nederland te komen voor een uitkering. En dan rep ik nog niet eens over alle toeslagen die men hier aan mag en kan vragen.
De Nederlandse verzorgingsstaat kost al veel, maar op deze wijze nog miljarden meer.

Reacties (5)

Ab Woltersom 4-1-2014 12:32
<p>Wij als bekrompen Nederlanders denken nooit verder dan de landgrenzen. Nederland is dankzij Europa een rijk land geworden.</p> <p>Als de wetgeving nu strikte regels handhaaft en ook de werkgevers,zie ik geen enkel probleem met de zogenaamde toestroming van mensen uit Oost-Europa.</p> <p>Op dit moment werken er inderdaad ongeveer 250.000 mensen uit het Oost-europa, waarvan er ongeveer 80.000 illegaal, zwart, werken, dit mede veroorzaakt door ons zelf. Wie heeft er in de kennissenkring niet een pool of een ander Europeaan aan het werk voor klussen?</p> <p>Als de lonen nu comform de nederlandse wetgeving betaald worden,hebben nederlanders nog steeds een streepje voor bij werkgevers, vanwege onze taal en cultuur.</p> <p>Kortom alle ophef voor niets,de arbeidsmarkt besluit zelf en wij Nederlanders besluiten het werk te doen wat wij willen zo niet doet iemand anders dat/</p> <p>Vergeet niet dat er in landen als Polen en Roemenie veel hoog opgeleide mensen zijn die een goede aanvulling in West-Europa kunnen zijn.</p> <p>Wij de bekrompen Nederlanders denken veel te moeilijk,we kunnen beter oplossingen zoeken en meer actief de markt analyseren om voorbereid te zijn op de toekomst/</p>
Michel 24-12-2013 22:51
<p>De vermelde tekst bij "<strong>Grootste fout" ziet er niet rooskleurig uit voor de toekomst als die mensen ook hun baan verliezen en een uitkering moeten aanvragen en toeslagen etc. . Wat nog meer kosten met zich meebrengt.</strong></p> <p><strong>Crisis in Nederland ???, zo te zien wordt er met allerlei actie heel veel geld opgehaald, steek liever dat geld in de Nederlandse Maatschappij, dan het naar het buitenland te laten verdampen. Ik denk alleen dat het geld op de verkeerde plek allemaal ligt in Nederland. De Lotto en staatsloterijen etc. daar komen miljoenen binnen ook dat geld kan beter besteed worden in de Nederlandse maatschappij dan aan liefdadigheids instellingen te geven.</strong></p> <p><strong>Verder willen heel wat mensen in Nederland werken, maar ook dat wordt ongedaan gemaakt door de werkgevers, omdat ze zo crities zijn in het aannemen van werknemers. Ook dat brengt ons in een verdere werkeloosheid, kennis van oudere mensen wordt vernietigd.</strong></p> <p><strong>Verder zou de regering en hoger zich ontzettend moeten schamen dat er in Nederland een voedselbank is, om onze mensen te kunnen eten te geven, die jaren lang Nederland hebben opgebouwd. Het is heel erg dat de voedselbank hier is.</strong></p>
Ton Vermin 18-12-2013 17:01
<p>Dat er een enorme mismatch is tussen vraag en aanbod op de Nederlandse arbeidsmarkt is duidelijk. De enige oplossing daarvoor is om- en bijscholing voor werkzoekenden in te gaan zetten. Daar zouden de werkloosheidgelden van Asscher naar toe moeten gaan. Dat bepleiten wij als sollicitatielab al veel langer, middels open brieven aan Asscher en kabinet Rutte2.  Maar zolang er een stop op de instroom komt bij de TU  Delft, omdat er dit jaar teveel aanmeldingen waren, zie ik geen structurele arbeidsmarkt politiek bij Rutte 2.  Wel hoor je vele korte termijn schijnoplossingen zoals we moeten de grenzen sluiten voor de Roemenen en Bulgaren (Wilders). De TWV moet blijven, bij de SP Leuk voor de publieke opinie, maar is geen oplossing voor door jou benoemde problemen. Fort Europa is geen oplossing en fort West-Europa al helemaal niet.</p>
Michel den Daas 18-12-2013 14:34
<p>Beste Ton,</p> <p>Hartelijk dank voor je inhoudelijke bijdrage!</p> <p>Ik neem mensen uit landen met een lager welvaartspeil het zeker niet kwalijk dat zij naar Nederland komen om hier te komen werken, integendeel, ik begrijp dat heel goed. Jouw opmerking over malafide bureaus en illegale constructies onderschrijf ik ook van harte!</p> <p>Verder stel je dat men in Nederland een tekort aan technici verwacht in 2017. Dat klopt, sterker nog, er zijn experts die een nog veel groter tekort voorspellen en niet alleen technici. Dat heeft alles met de uitstroom van de babyboomers te maken (en te weinig instroom van jongeren).</p> <p>Wat dat betreft zou de instroom van mensen buiten Nederland een zegen kunnen zijn. Mits de groep instromers matcht met de behoefte aan arbeidskachten (er is nu een duidelijke mismatch op de NL arbeidsmarkt). Dat zou, door regeringsbeleid, gestuurd kunnen worden.</p>
Ton Vermin 18-12-2013 14:21
<p>Je kunt mensen uit landen met een lager welvaartspeil het niet kwalijk nemen dat zij naar Nederland komen om hiet te komen werken. Dat veel Roemeense of Bulgaarse mensen vanaf 1 januari hier naar toe zullen komen om in de bijstand te komen is een fabeltje. Dat het onze Nederlanders miljarden extra gaat kosten is ook een fabeltje.</p> <p>Wat is de situatie nu.</p> <p>Er zijn sinds Roemeneie en Bulgarije binnen de EU kwamen al veel mensen naar Nederland gekomen omdat ze vrij naar Nederland konden reizen. Om te gaan werken in Nederland moesten ze echter een TWV (tewerkstellingsvergunning) hebben, die aangevraagd moest worden door de werkgever en werd afgegeven door het UWV. Het betrof enerzijds kenniswerkers, hoogopgeleide technici en ICT´ers die minimaal 3000 euro pm moesten verdienen. Ze konden alleen bij een erkend kennisbedrijf werkzaam zijn.  Anderzijds waren het ZZPérs ingeschreven bij een Kvk. Dan waren er  mensen die werkten bij een bedrijf die een TWV hadden aangevraagd en gekregen van het UWV. Een vierde groep was de mensen die hier bleven en zonder vergunning werkten bij bedrijven, die hen vaak onderbetaalden en zich niet hielden aan de hier in Nederland geldende arbeidsvoorwaarden. Deze groep werd uitgebuit door malafide uitzendbureaus. Deze bureaus moeten hard aangepakt worden en van de markt verdwijnen.</p> <p>Deze TWV vervalt in januari 2014.</p> <p>Ik verwacht niet dat er nog een grote toestroom aan Roemeense en Bulgaarse mensen hier naar toe komen. De mensen die in de illegaliteit werkten omdat ze geen TWV bezaten  zullen bovengronds kunnen gaan werken onder betere vooorwaarden, omdat ze nu een minimumloon kunnen gaan verdienen.</p> <p>De kenniswerkers uit die landen of de mensen met een specialistische opleiding zoals verplegers/verpleegsters zullen hier ook naar toegehaald door bedrijven en instellingen die deze mensen niet in Nederland kunnen werven.  Dat betekent voor deze 2 landen een enorme braindrain in kennis. Nadeel is allen dat deze mensen uit Roemenie en Bulgarije al grotendeels elders werken zoals Duitsland en Engeland of Amerika, die wel het belang inzagen om deze goed opgeleide mensen daar naar toe te halen. In Nedeland verwacht men in 2017 minimaal 130.000 hoogopgeleide technici te kort te komen. Dat brengt pas een enorme schade toe aan de Nederlandse economie.</p>

Reageer