Het nieuwe ontslagrecht. Een aantal mogelijke, ongewenste effecten

Michel den Daas 13-1-2014 18:04
Categorie:: Algemeen

Hervorming arbeidsmarkt
Eindelijk komt ie er dan aan, de hervorming van de Nederlandse arbeidsmarkt! Het klinkt best goed: ontslagrecht wordt eenvoudiger, sneller, goedkoper, eerlijker. Meer rechten voor flexwerkers, sneller een vaste baan voor flexkrachten etc.

Wel eenvoudiger, niet beter
Het ontslagrecht wordt inderdaad eenvoudiger, maar zeker niet goedkoper of sneller. Het is voor werkgevers namelijk straks niet meer mogelijk om te kiezen via de (goedkope) UWV-route of via de snelle (duurdere) route via de kantonrechter. Vanaf juli 2015 loopt het ontslag als gevolg van bedrijfseconomische redenen via het UWV, bij een arbeidsconflict via de kantonrechter. Met als gevolg een slepende en dure procedure. Zeer waarschijnlijk gaan organisaties om die reden vóór juli 2015 afscheid nemen van krachten waarvan men denkt dat deze te weinig bijdragen aan het bedrijfsresultaat. De nieuwe wet zal begin 2015 wellicht een ontslaggolfje als effect hebben. Ongewenst!

Ontslagvergoeding
Iedereen die straks 2 jaar of meer bij een werkgever heeft gewerkt, krijgt standaard recht op een ontslagvergoeding. Dit noemt men met een mooi woord een ‘transitievergoeding’. Overigens geldt dit niet voor bedrijven met minder dan 25 werknemers. Deze transitievergoeding zou een reden kúnnen zijn om werknemers net iets korter dan 2 jaar in dienst te gaan houden. Dan geldt de vergoeding immers nog niet. Dat zou dus minder baanzekerheid betekenen. Ongewenst.

Meer zekerheid flexwerkers
Flexwerkers krijgen meer rechten en zekerheid, juicht het kabinet. Vanaf juli 2014 kunnen zij nl. al na 2 jaar (dit was 3) aanspraak maken op een vast contract. De consequentie van deze maatregel is zeer waarschijnlijk dat werkgevers al binnen 2 jaar afscheid zullen nemen van een tijdelijke kracht i.p.v. na 3 jaar. Nog waarschijnlijker: al na 1 jaar en 11 maanden, dan is immers geen transitievergoeding verschuldigd. Geen verbetering.

Niks soepeler
Het ontslagrecht wordt dus helemaal niet soepeler. Integendeel. Werkgevers moeten bij een vaste kracht nog steeds aan dossieropbouw doen, een verbetertraject aanbieden etc. Verder heeft de werknemer altijd het recht op bedenktijd, op het in beroep gaan bij een uitslag die niet bevalt en men kan zelfs in cassatie. Allemaal zaken die een werkgever niet wil, want dit kost enorm veel tijd, geld en negatieve energie.

Bij contracten van 6 maanden of korter mag geen proeftijd worden opgenomen. Een alternatief is om een contract van 6 maanden en 1 dag te maken.

Feestje voor werknemers?
Alle genoemde maatregelen lijken in het voordeel en ter bescherming van de werknemer (en flexwerker) te zijn. Maar in de praktijk zal dit niet zo zijn. Werkgevers gaan, in overleg met juristen, creatieve alternatieven bedenken. Zolang de arbeidsmarkt ongunstig is voor werknemers, kunnen deze kabinetsmaatregelen er toe leiden dat werkgevers juist met méér flexkrachten willen gaan werken én deze korter gaan inhuren dan voorheen. Bovendien vereist de huidige, moderne tijd ook meer flexibiliteit. De economie en de markt veranderen snel. Als werkgever moet je daar snel op kunnen inspelen, ook qua personeelsbehoefte. En zo’n ontslagvergoeding, transitievergoeding genaamd (max. € 75.000,-) lijkt mooi, maar je hebt er niets aan als je vervolgens enkele jaren werkzoekende bent. De WW is al geen pretje en deze wordt ook nog eens ingekort.

Reacties (1)

Jurgen van Emmerik 7-2-2014 9:39
<p>Tip, misschien ook wel belangrijk om deze informatie te plaatsen.</p> <p>http://utrecht.lerenenwerken.nl/uploads/PDFs/Financiele%20regelingen%20Leren%20en%20Werken%20nr%2029%20dd%2006012014.pdf</p>

Reageer