Het falen van Oranje: een kwestie van slecht recruitment !

Michel den Daas 21-6-2012 15:16
Categorie:: Algemeen

Slecht recruitment oorzaak falen Oranje


De teleurstelling over het zwakke presteren van Oranje is enigszins weggeëbd en dus is het tijd voor de evaluatie. De conclusie dient te luiden dat het bij het selecteren van de spelersgroep al mis is gegaan. Een kwestie van slecht recruitment dus.
Veel spelers van Oranje vinden zichzelf een vedette: Huntelaar is dé man bij Schalke en topscorer van Duitsland, Van Persie is uitgegroeid tot de belangrijkste speler van Arsenal, is topscorer van Engeland en de man waar alles om draait bij zijn club, Van der Vaart is een populaire speler bij Tottenham, De Jong speelt bij de landskampioen van Engeland, Sneijder wordt sinds 2010 de beste speler van Oranje genoemd, Heitinga was de beste verdediger van Everton dit jaar en voelt zich superieur, Van Bommel is ook een echte grote speler sinds zijn tijd bij Bayern Munchen en Robben wordt al jaren doodgeknuffeld en voelt zich een beetje Messi.

Elk team heeft wel vedettes en dat is juist goed, die heb je nodig. Oekraïne bijvoorbeeld, dat heeft Shevchenko en Tymosjtoek. En wel in die volgorde: iedereen respecteert Sevchenko als de grootste en daarna Tymosjtoek. Dat werkt.

Te veel vedettes

Als een team te veel vedettes heeft, dan is de kans op haantjesgedrag en groepjesvorming erg groot. Dan ontstaan er eilandjes in het team en dat is wat je juist níet wilt! Het moet een eenheid zijn. Dán presteer je optimaal! Met de ego’s in Oranje lukt dat dus niet.

Er zijn bijvoorbeeld spelers die niet op de persconferentie willen verschijnen. Kinderachtig gedrag dat niet getolereerd kan worden.

Ingrijpen

Dan moet je ingrijpen en dat moet je al doen bij de selectie, dus vóórdat de prestatie geleverd moet worden. Het team moet evenwichtig zijn; slechts een enkele vedette (die ook bereid is in het belang van het team te spelen) en verder spelers die ‘het gras opvreten’ omdat ze super blij zijn geselecteerd te zijn. Die brengen passie en werken heel hard, in dienst van de vedette zodat deze kan excelleren en het verschil kan maken.

Wat had Bert van Marwijk moeten doen?

De bondscoach had een duidelijke keuze moeten maken voor een spelsysteem. Met Van Persie speel je namelijk heel anders dan met Huntelaar. Het was geen keuze voor de ene of de andere spits, het was een keuze voor een systeem. Afhankelijk van het systeem had hij de het team moeten samenstellen.

Dan liever kiezen voor bijvoorbeeld Huntelaar en vervolgens Bas Dost, de topscorer van Nederland meenemen als stand in. De verdediger die met zijn neus in de wind liep ook niet selecteren, maar daar gewoon Boulahrouz neerzetten, of Viergever of De Vrij. De aanvaller die niet op de persconferentie wil verschijnen omdat hij kritiek verwacht: dírect met vakantie sturen. De buitenspeler die vooral bezig is om zichzelf weer in vorm te voetballen in plaats van in het teambelang te spelen: lekker zijn vorm terug laten komen op het strand in de Algarve, maar niet tijdens het toernooi.

Béste team

Bij recruitment gaat het om het beste team. Niet de beste medewerkers bij elkaar zetten en hopen dat het vanzelf goed komt. De manager dient een visie te hebben en een lijn uit te zetten, een gezamenlijk doel. Dáár gaan we heen.

Vervolgens moet er een team samengesteld worden waarmee het maximale bereikt kan worden. Medewerkers die daarin niet mee willen, dienen vervangen te worden. Alle neuzen moeten immers dezelfde kant op en iedereen moet álles geven.

Het kan dus prima zo zijn dat een medewerker met veel potentie vervangen wordt omdat deze niet 100% inzet toont en niet onvoorwaardelijke trouw is aan het team en het gezamenlijke doel.

Medewerkers moeten elkaar willen benutten op de sterke punten en elkaar helpen op de minder sterke punten. Men moet een ander de ruimte geven om te excelleren en het de ander gunnen om vervolgens in de spotlights te staan. De medewerkers die dan alle eer krijgen moeten zo groots zijn om deze te delen. Zó ontstaat er teamspirit en een winnend team.

De beste bondscoach is een uitstekende recruiter.

 


 

Reageer