De Nederlander werkt niet veel, wel slim

Michel den Daas 5-6-2018 14:09
Categorie:: Algemeen

Econoom Matthijs Bouwman schreef onlangs over dit onderwerp en meldde dat uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 1347 uur per jaar werken. Dat is dus nog geen 26 uur per week. In Europa werken alleen de Duitsers minder (1301). In de andere Europese landen werkt men meer uren, zélfs in de landen waarvan gedacht wordt dat er niet zo hard gewerkt wordt, werkt men meer uren. In Frankrijk werkt men gemiddeld 1399 uur en de Grieken spannen de kroon met 1733 uur.

Kampioen deeltijd werken
Het is al langer bekend: nergens ter wereld wordt er zo veel parttime gewerkt als in Nederland. Daardoor daalt het gemiddeld aantal uur enorm. Bijna 2 op de 5 werknemers (38%)werkt in NL parttime. Dat ligt in de andere landen een stuk lager (Duitsland 22%, Griekenland 11%).
Overigens bedraagt de gemiddelde werkweek van een fulltimer in Nederland 39 uur. Dit lijkt best veel, maar in andere landen ligt dat ook hoger (bijv. de Grieken 41,2 uur, de Engelsen 42,3 uur).

Vrouwen
Wat uit de cijfers opvalt is dat het met name de vrouwen zijn die het gemiddelde fors naar beneden halen. Dit valt deels te verklaren doordat zij er vaker voor kiezen om parttime te werken in verband met de zorg voor de kinderen. Maar ook jonge vrouwen die nog geen kinderen hebben, kiezen er, in Nederland, al voor om niet fulltime te werken. Dit geldt voor maar liefst 62% van de jonge vrouwen. Bij mannen ligt dat op 28%.

blog_image:article_pienk_15282009405b167eecbd2cf.jpg:end_blog_image

Niet hard, wel slim
Gelukkig ligt de arbeidsproductiviteit in Nederland wel heel hoog. We werken dus niet veel uren, maar in de uren die we maken zijn we wel erg productief. Dat komt onder andere doordat de technologische ontwikkeling in Nederland erg ver is en goed gebruikt wordt en doordat de gemiddelde Nederlander beter opgeleid is. Daarmee ligt onze arbeidsproductiviteit zo’n 12,5% hoger dan gemiddeld in het eurogebied. Qua arbeidsproductiviteit staat Nederland wereldwijd op plek 6.

Conclusie
De veel werkende Nederlander bestaat niet, de hardwerkende en slim werkende Nederlander wel.

Reageer