Zó ziet het échte Nieuwe Werken anno 2025 er uit!

Michel den Daas 19-6-2012 12:50
Categorie:: Algemeen

Zó ziet het échte Nieuwe Werken anno 2025 er uit!

Projectgroepen
Diverse goeroes verwachten dat men in de toekomst steeds vaker op een soort projectbasis zal werken, in projectgroepen, bijeenkomen om een ‘klus te klaren’. Dat zal dan vooral op (een soort) freelancebasis plaatsvinden, of mensen zullen dan meerdere werkgevers hebben. Deze ontwikkeling is met name ingegeven door de Y- en Z-generatie, de generaties die streven naar een betere work-life balance en naar meer arbeidssatisfactie in plaats van geldelijke beloning.

Het zou dan een combinatie moeten worden van “Best of both Worlds’: zelfsturing, een bepaalde mate van thuiswerken, vrijheid in combinatie met verantwoordelijkheid, maar toch gestuurd door een (meewerkende, niet hiërarchisch ingestelde) leidinggevende, met voldoende (sociale) interactie, ontwikkel- en opleidingskansen.
Dit zijn dan zelforganiserende en zelfsturende teams, ondersteund door geavanceerde IT-systemen, waardoor het gemakkelijk is om samen aan hetzelfde project te werken, kennis te delen, advies te vragen en zaken te registreren.

Managers
De managers krijgen een andere rol; deze wordt veel meer coachend en meewerkend en minder directief. De nadruk zal liggen op het bij elkaar brengen van de juiste talenten, het benutten van ieders sterke punten. Er zal vooral gestuurd gaan worden op output. Hiërarchie zal er nog wel zijn, maar vooral vanuit een rol in het team en niet vanuit een titel.

De Z-generatie groeit op in het Social Media- tijdperk en het belangrijkste kenmerk van Social Media is dat iedereen online gelijk is én gemakkelijk benaderbaar. Die generatie is dus straks niet eens gewend aan hiërarchie. De ‘oude’ manager die ‘zegt wat er gedaan moet worden’ is daarmee definitief passé.

Organisatievormen
Daarmee gaan ook de organisatiestructuren op de schop. Er komen diverse samenwerkingsvormen en –verbanden, van ZZP-ers tot virtuele, internationale teams. Er zijn al organisaties waar diverse mensen van over de hele wereld met elkaar samenwerken aan een opdracht. Deze mensen communiceren vooral online, via Skype e.d. en hebben elkaar vaak nog nooit face-to-face gezien. De structuur zoals we die gewend zijn, de ‘Kerstboom’, met een directie en daaronder steeds verder uitdijend, zal steeds minder voorkomen.

Conclusie
Het Nieuwe Werken zoals dat nu vormt krijgt binnen veel organisaties is slechts een voorloper van hoe het straks daadwerkelijk wordt. Een voorzichtig begin, de eerste stapjes in kinderschoenen.

Het nieuwe Nieuwe Werken ziet er straks behoorlijk anders uit, veroorzaakt en mogelijk gemaakt door de Y- en Z-generatie, de technologische mogelijkheden én de krapte op de arbeidsmarkt die er aan zit te komen.

Uiteraard geldt bovenstaande vooral voor de zogenaamde ‘kenniswerkers’ en niet voor werk waar handenarbeid aan te pas komt. Dát werk echter, zal in de toekomst nog verder geautomatiseerd worden, dan wel verplaatst naar Lage Lonen-landen. Nederland zal meer dan ooit een land van kenniswerkers worden. Werkend Nederland zal er in, pakweg 2025, heel anders uitzien.

Reacties (2)

Jan Langeraar 3-8-2012 0:43
<p>Niemand ook ik niet kan de toekomst goed voorspellen.<br />Het boek 'big brother watching you'' , heeft een poging gedaan in 1984,</p> <p>In 2012 is er een economische recessie, de werkloosheid in Europa, o.a. Spanje en Griekenland is schrikbarend hoog. Er is een burgeroorlog in Syrie. De economische belangen zijn niet gelijk. Ieder voor zichzelf, alleen als het politiek uitkomt, dan lijkt er ineens samenwerking. Het nieuwe werken is politiek nu niet en ook niet in 2025 doorgebroken, want in wiens belang is dat nieuwe werken,</p> <p>Ik zie zelf uit naar een nieuwe wereld, waar recht, rechtvaardigheid en vrede is tussen mens en volken en dat kan volgens mij pas plaatsvinden als Jezus is teruggekeerd op aarde.</p> <p>Ook die datum van terugkeer van Jezus kan een mens niet voorspellen.</p> <p>Mijn dank voor je aandacht en ik wens iedere lezer wijsheid en Gods zegen toe.</p> <p>Veenendaal, 3-8-2012</p>
Richard Boogaard 26-6-2012 14:53
<p>Ik heb en lees veel publicaties over het nieuwe werken,. Het is een hype, maar helaas, het is helemaal verouderd en loopt jaren achter. Sociale media, flexwerken, interactief-werken het was technisch mogelijk, alleen niemand gebruikte het echt.</p> <p>Hoe in 2025 de arbeidsmarkt er dan uit ziet, projectmatig, flexwerk?, weet niemand. Ontwikkelingen volgen elkaar snel op en je ziet ook veel tegenstand en weerslag op arbeidsmarktontwikkelingen.</p> <p>De goeroes en al de andere arbeidsdeskundigen, onderszoekers hebben dus nog geen zinnig idee, woord gezegd. de "Star Trek"-generatie blijft voorlopig nog een droombeeld uit de film "Back to the Future-2012"</p> <p>Morgen is weer een nieuwe dag.</p>

Reageer