Afschaffen dividendbelasting creëert nauwelijks werkgelegenheid

Michel den Daas 8-11-2017 19:30
Categorie:: Algemeen
‘Het afschaffen van de dividendbelasting levert banen op.’ Dat is niet waar!

Als de voorbelasting van 15 procent -die bedrijven nu verplicht zijn in te houden op het uitgekeerde dividend aan de aandeelhouders- afgeschaft wordt, is dat vooral gunstig voor buitenlandse bedrijven en overheden. Het nieuwe kabinet stelt dat buitenlandse bedrijven zich dan sneller in Nederland zullen vestigen en dat ze minder snel zullen vertrekken uit Nederland. En dat zou dan goed zijn voor de werkgelegenheid in Nederland.

Dit is slechts voor een heel klein deel waar en die 1.4 miljard die de maatregel kost kan op een andere wijze veel en veel meer werkgelegenheid opleveren.

Wat is het kabinetsplan?
Bedrijven krijgen door de maatregel geen extra geld. Bedrijven hoeven geen voorbelasting meer te betalen over het dividend en kunnen daardoor de aandeelhouders gewoon meer uitkeren. De maatregel komt dus vooral ten goede van (vooral buitenlandse) aandeelhouders. Omdat hierdoor het vestigingsklimaat beter wordt, zouden buitenlandse bedrijven Nederland aantrekkelijk vinden om zich hier te vestigen en dat is goed voor de werkgelegenheid.
Uiteindelijk zijn de enigen die hier een financieel voordeel van hebben partijen die niet belastingplichtig zijn in Nederland. Voor Nederlandse bedrijven heeft het wel een administratief voordeel. Minder gedoe. En misschien wordt een stukje werkgelegenheid behouden.

Groter effect door lagere belasting op arbeid
Eén-komma-vier-miljard-euro (€ 1.4 miljard) is veel geld. Met dat bedrag kun je serieus meer werkgelegenheid creëren. Niet door de dividendbelasting af te schaffen, wel door de belasting op arbeid te verlagen.
Als je de belasting op arbeid verlaagt, wordt het aannemen van (meer) personeel goedkoper. Dát heeft pas écht een positief effect op de werkgelegenheid. In dat geval zullen bedrijven –zowel de Nederlandse als de buitenlandse- namelijk meer personeel aantrekken.

Een verlaging van de belasting op arbeid komt dus niet de aandeelhouders of buitenlandse overheden ten goede, maar levert direct banen op! In Nederland!

Reageer