EU remt groei economie én banen

Michel den Daas 5-7-2016 12:23
Categorie:: Algemeen

Brexit
Wat is iedereen geschrokken van de Brexit ! Niemand hield voor mogelijk dat het ook echt zou gebeuren, zelfs de meest fervente voorstanders niet. Boris Johnson was zo geschrokken van zijn ‘overwinning’ dat hij 3 dagen binnen bleef, omdat hij niet wist hoe hij er op moest reageren.

Juiste keuze?
Welke consequenties heeft de Brexit voor Het Verenigd Koninkrijk en voor de EU? Niemand die het weet. De eerste reactie is een negatieve reflex, een schrikreactie. De beurzen kelderden, de pond kelderde en GB is de AAA status kwijt. Wat de consequenties voor de lange termijn zijn, weet eigenlijk niemand.

Nexit
De roep om een Nexit wordt luider, maar de angst voor de consequenties van een Nexit wordt ook groter. De PVV en de SP gaan waarschijnlijke enkele zetels winnen vanwege hun standpunt, maar een Nexit zal niet serieus overwogen worden.

Te weinig draagvlak EU
Wat de Brexit (en de roep om een Nexit) in ieder geval duidelijk maakt, is dat de huidige EU structuur te weinig draagvlak heeft. Het is een goede zaak dat politici op scherp zijn gezet, aangezien de huidige EU níet werkt voor de noordelijke landen, zoals Nederland. Deze EU remt de groei en zorgt voor een sterke herverdeling van de welvaart van Noord- naar Zuid-Europa. Dit gaat ten koste van de algehele groei, maar zeker van de groei in de noordelijke landen.

Zwakke broeders
De zwakke broeders van Europa -dat zijn Griekenland, Portugal, Spanje, Italië, alle Oost-Europese landen én Frankrijk- profiteren enorm van de EU. Sterker nog, zij zuigen de noordelijke landen leeg.

In Italië krijgen de banken nog eens 40 miljard aan Staatssteun omdat ze de boel niet op orde hebben. In Spanje vallen banken bijna om, omdat ze te veel geld hebben uitgeleend aan de voetbalclubs, die overigens ook voor miljarden in de schuld staan. De Grieken hebben binnenkort weer een fors infuus nodig en de Fransen gaan volledig hun eigen gang.

Frankrijk
In Frankrijk staakt men om de haverklap en dat kost miljarden. De regering doet er niets aan en de EU draagt wel weer financieel bij. Als een Frans bedrijf verkocht moet worden, bedingt de overheid dat ze een aandeel krijgen, dat er banen gecreëerd moeten worden (niet in de EU, maar in Frankrijk) en als de piloten van KLM 10% hebben bezuinigd, eisen de piloten van Air France 10% salarisverhoging…. Hoezo één Europa?

EU remt de groei
De EU en de euro heeft ook voordelen, maar er zijn ook nadelen. De EU lijkt nu te groot en daardoor onbestuurbaar en inflexibel. Verder profiteren de zwakkere landen veruit het meest en gaan diverse landen gewoon hun eigen gang, zelfs als dit ten koste gaat van de EU.

Kortom, de groei wordt geremd, in heel EU én met name in de noordelijke landen (zoals Nederland) en met een EU in deze vorm zal er geen grote economische groei meer zijn én dus ook geen significante banengroei.

Reageer