Het Basisinkomen, goed idee?

Michel den Daas 2-10-2015 12:48
Categorie:: Algemeen
Een aantal gemeentes in Nederland wil gaan experimenteren met het basisinkomen. Kortweg houdt dat in dat mensen een basisinkomen (uitkering) krijgen en dat daar niets tegenover hoeft te staan. Geen werk, geen vrijwilligerswerk en geen sollicitatieplicht. Dat klinkt nobel en mooi, maar is het een goed plan?

Heel mooi
Hoe mooi zou het zijn als de staat iedereen een basisinkomen garandeert zonder dat je er voor hoeft te werken? Mensen hóeven dan niet meer elke dag naar hun werk om een inkomen te vergaren, ze hebben ook geen sollicitatieplicht, etc. Mensen kunnen het leven dan inrichten zoals ze dat zelf willen, zichzelf ontplooien, leuke dingen doen, ondernemen of in loondienst.

Kan het financieel?
Er zijn in Nederland circa 10 miljoen mensen in de leeftijdsgroep tussen 21 jaar en 65 jaar. Stel dat deze groep een basisinkomen krijgt van € 11.000,- per jaar (vergelijkbaar met een bijstandsuitkering), dat kost de Nederlandse staat dan 110 miljard euro per jaar.
Het Nationaal Inkomen van Nederland ligt op ca 700 miljard euro per jaar. Dan zou dus circa 1/6e van het Nationaal Product opgaan aan het basisinkomen. Tevens zou dat bijna de helft zijn van wat de overheid nu uitgeeft.

Concreet betekent het dat álle belastingen op inkomen en vermogen, plús alle BTW die de overheid binnen krijgt, op zou gaan aan het basisinkomen. Pfoe.

Verhogen belastingen
Nu kunnen we daar uiteraard ook een oplossing voor vinden, nl. het verhogen van de belastingen. Dat betekent dat iedereen die wel een betaalde baan heeft of een onderneming heeft extra moet gaan betalen voor degenen die geen inkomen genereren.

Herverdeling
Deze collectieve herverdeling zal een bepaalde groep in Nederland zeker aanspreken. De werkenden mensen die het geld moeten verdienen voor de niet-werkenden, zullen wellicht minder juichend zijn over dit plan. De vraag is dan ook of alle werkenden dit zullen gaan doen.

Als vervolgens minder werkenden hier aan mee willen werken en er ook voor kiezen om te gaan leven van een basisinkomen, dan wordt de groep werkenden nog kleiner, waardoor deze kleinere groep nóg meer geld moet gaan verdienen om de steeds groter wordende groep niet-werkenden te onderhouden.

Het lijkt mij een onhoudbare en onbetaalbare situatie.

Solidariteit
Uitkeringen zijn oorspronkelijk bedoeld om mensen die tijdelijk geen werk hebben of die arbeidsongeschikt zijn, financieel te ondersteunen. Als het daar om gaat is er absoluut collectieve solidariteit, maar of dat met het invoeren van een basisinkomen ook zo is, is de vraag.

Uitdaging
Niettemin zie ik ook wel dat het basisinkomen mooie kanten heeft. Ik daag u uit om mij er van te overtuigen dat het een haalbaar plan is.

Reacties (4)

Monique 8-11-2015 19:21
<p>Door ziekte ben ik in de WW beland. Net 50 geworden liggen de banen niet voor het opscheppen. Als vrijwilliger kan ik volop aan de gang. Daar kan ik van betekenis zijn voor anderen wat me in een betaalde baan niet lukt. Liefst wil ik in mijn eigen inkomen voorzien met iets doen wat goed is voor mij en voor een ander. Met het basisinkomen kan ik mezelf nuttig maken door vrijwilligerswerk te doen. Iets waar ik ook erkenning uit haal. Ik wil inderdaad graag van nut zijn. Het basisinkomen vind ik dan ook een geweldig idee. Voor mij mag daar best een minimum van bijvoorbeeld 12 of 16 uur vrijwilligerswerk per week tegenover staan voor diegenen die dat ook kunnen doen. Er zijn zo veel overbelaste mantelzorgers en er is zo veel vraag naar hulp om werkzaamheden te verrichten die vroeger betaald waren, maar nu vrijwillig ingevuld moeten worden. Wat mij betreft ook op naar een testfase. Volgens mij wordt het zo een mooiere en liefdevollere wereld met tijd en ruimte voor wonderen.</p>
Marjan Palland 8-10-2015 8:37
<p>Ik ben een groot tegenstander van het basisinkomen. Mensen die voor zijn zien de economie als een taart die herverdeeld moet worden. Maar economie is een stroom die je hoogstens een beetje kunt sturen. Als er geen prikkels meer zijn zal de stroom langzaam maar zeker opdrogen.</p> <p>Het grote onrecht vind ik de valse hoop die mensen met een laag inkomen/uitkering wordt gegeven. de kans dat er een draagvlak komt voor zo'n maatregel is zeer klein en volgens mij is het op termijn zeker niet haalbaar. Laten we onze enetgie stoppen in het gezamelijke omarmen van het werkeloosheidsprobleem door zowel werkgevers,, openbaar bestuur en overheid en burgers zodat zo veel mogelijk mensen in onze samenleving financieel zelfstandig kunnen zijn, al dan niet met een beetje ondersteuning van ons allemaal.</p>
Bram Joosten 7-10-2015 15:15
<p>Beste Michel,</p> <p>Al jouw argumenten worden weerlegd door de website basisinkomen.info</p> <p>Uitgangspunt is dat iedereen van betekenis wil zijn en dus 'iets' blijft doen. Profiteurs zijn er nu ook...</p> <p>Doordat er een enorme batterij aan ambtenaren bespaard kan worden is het financieel haalbaar.</p> <p>Ten slotte biedt zekerheid van inkomsten ruimte voor echt belangrijke dingen in het leven zoals tijd voor liefde, zorg, rust, genieten en ontwikkeling van jouw eigen talenten.</p> <p>Op naar een serieuze testfase!</p> <p>Groet Bram Joosten</p>
Miranda 2-10-2015 21:07
<p>Welja..... ik vind het echt het slechtste plan ooit! Het zou een oneerlijke verdeling worden, en ik denk dat de economie dan ook onderuit gaat.</p> <p>Buiten het feit dat de positie van de werkgever zwak wordt. Lig je even overhoop met je werknemer dan hoppa ga in toch lekker op een uitkering zitten. Waarom zou ik naar die baas gaan! </p> <p>Ik kan geen enkel goed facet aan dit plan vinden.</p>

Reageer