Hoe schrijf je een goede vacaturetekst?

Tjitske Leanne 29-7-2021 16:44
Categorie:: Algemeen

Een vacaturetekst is essentieel om de juiste kandidaten aan te trekken voor de vacature. Vaak valt het op dat deze teksten nogal ‘even snel’ geschreven worden en dat de kern niet to-the-point is. In dit artikel vertel ik hoe u de juiste vacaturetekst schrijft die aansluit op de kandidaat die u zoekt!

Juiste functietitel
Het is belangrijk dat in de vacature een duidelijke functienaam benoemd wordt. Kies hierbij voor een veel voorkomende functietitel. Zo is de kans groter dat de kandidaat bij de vacature komt, door op deze titel te zoeken. Ook zal de werkzoekende zich aangesproken voelen door de vacature.

Maak geen lange lijst aan functie-eisen
Houd de eisen beperkt tot de belangrijkste criteria voor de functie. Te veel eisen maken het moeilijk om een geschikte kandidaat te vinden die voldoet aan alle eisen. Ook kunnen veel eisen een kandidaat ervan weerhouden om te solliciteren op de vacature. Door de belangrijkste eisen te prioritiseren, is het ook makkelijker om te bepalen welke kandidaat u zoekt.

Benoem de taken concreet
De functieomschrijving is één van de belangrijkste onderdelen van een vacature. Een kandidaat wil graag snel inzicht krijgen in de werkzaamheden, zodat de kandidaat makkelijk kan zien of de functie passend is. Daarom is het belangrijk dat de functieomschrijving opvalt in de vacaturetekst en de informatie compact in een gedeelte te vinden is. Handige tips hiervoor zijn een apart gekleurd blok, opsommingtekens en kernwoorden van de functie. Het gebruik van kernwoorden maakt de tekst niet alleen opvallend, maar is ook beter voor de vindbaarheid van de vacature.

Houdt de tekst persoonlijk
Als werkzoekende wil je weten waar je komt te werken en met wie. Besteed hier dan ook aandacht aan in de vacature. Beschrijf niet enkel de werksfeer, maar laat ook weten hoe deze zich uit op de werkvloer. Dit is belangrijk zodat de lezer ook enthousiast wordt van de vacature en de verbintenis voelt met de organisatie.

Wat zijn de arbeidsvoorwaarden?
Werkzoekenden willen vaak graag weten wat de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn. Ook voor de werkgever scheelt dit tijd en moeite, doordat enkel de mensen die zich kunnen vinden in de arbeidsvoorwaarden zullen reageren. Benoem vooral de salarisindicatie (of een salarisrange) zodat de werkzoekende en u snel onderscheidt kunnen maken.

Solliciteer snel!
Een afsluiter is bij elke tekst belangrijk, ook bij een vacature is een oproep als afsluiter handig. Een afsluiter zorgt vaak voor een hogere respons op de vacature. Vermeld in een oproep ook tot welke datum kandidaten kunnen solliciteren en aan wie ze zich kunnen richten.

Laat snel uw vacaturetekst bij ons achter zodat wij de perfecte kandidaat voor u kunnen gaan zoeken. Weet u niet zeker of de tekst perfect is? Wij kijken en (her)schrijven deze altijd voor u!

U kunt ons ook bellen 030 27 67 187 of mailen naar info@pienk.nl

Reageer