De recessie is in aantocht!

Michel den Daas 30-8-2019 16:44
Categorie:: Algemeen

De laatste jaren gaat het heel goed met de Nederlandse economie en het CBS voorspelt gewoon doodleuk nog groei voor 2020. Deze voorspelling gaan ze eind 2019 waarschijnlijk bijstellen. Waarom? De recessie komt er aan.

Aantal uitzenduren daalt

De uitzendbranche is altijd de barometer van de economie. Stijgt het aantal uitzenduren, dan is dat een eerste teken dat de economie gaat aantrekken. Als de conjunctuur op het punt staat te stijgen en de producenten wat meer vertrouwen krijgen en meer willen produceren, zullen de producenten meer mensen aannemen. Maar omdat het nog geen zekere tijden zijn nemen producenten liever eerst uitzendkrachten in dienst, zodat ze nog nergens aan vast zitten.
Andersom geldt dat ook en het aantal uitzenduren krimpt al sinds begin maart 2019. Die krimp in uren gaat steeds sneller en er is maar één conclusie mogelijk: de recessie komt er aan.

Duitsland
In Duitsland is nu al spraken van een (lichte) krimp. De Duitse economie is enorm belangrijk en zal de andere Europese economieën meetrekken.

Productie en producentenvertrouwen

De industriële productie in Nederland stijgt al niet meer sinds begin 2018 (!) en is sinds begin 2019 met ruim 2% gedaald. Het producentenvertrouwen is nog steeds positief, maar op dit moment wel een stuk minder (3,9) dan begin 2018 (10,9).

Handelsoorlog

De handelsoorlog tussen de VS en China doet ook geen goed aan de wereldeconomie (en dus indirect aan de Nederlandse economie), net als andere ‘kinderachtige’ acties en uitspraken van Trump. De handelsoorlog zorgt voor onzekerheid en uiteindelijk ook in minder groei of krimp.

Brexit

Tot slot is er ook nog de Brexit, waarvan eigenlijk niemand weet welk effect dit precies zal hebben. Duidelijk is wel dat de economische schade voor Europa, en Nederland in het bijzonder, groot zal zijn.

Kortom, optimisme is mooi, maar de vette jaren zijn nu echt wel voorbij en de recessie komt er aan!

Reageer