Een sollicitatiegesprek via video, hoe doe je dat?

Michel den Daas 4-8-2020 12:23
Categorie:: Algemeen

Een sollicitatiegesprek via video, hoe doe je dat?

Een sollicitatiegesprek via video, dat is niet zo gek in deze tijd. Veel werkgevers, recruiters en bureaus houden sollicitatiegesprekken via Teams, Skype, Zoom of een ander medium.

Aangezien het er op lijkt dat solliciteren via video een blijvertje is, is het belangrijk om te weten hoe je dit het beste –als sollicitant- kunt doen. Hoe zorg je dat je goed overkomt en de baan bemachtigt?

blog_image:article_pienk_15965368895f2938391917e.jpg:end_blog_image

Voorbereiding video sollicitatie
Zorg dat je van tevoren weet via welk medium het gesprek gaat plaatsvinden en installeer dit alvast op je computer. Stel je naam in, zet er een goede profielfoto bij en test het systeem. Oefen het videogesprek dus van tevoren.

Zorg verder voor een stabiele verbinding, je wilt namelijk niet dat de verbinding wegvalt tijdens het gesprek. Kies een rustige plek waar je niet gestoord wordt en kies een rustige achtergrond die niet af kan leiden. Check ook even of de lichtval goed is. Bij veel videobelsystemen kun je een standaard achtergrond instellen, maar soms is het beeld dan niet zuiver of valt er een deel weg. Doe dat dus bij voorkeur niet.

Lees je ook van tevoren in, zodat je weet wat de organisatie doet en wat de functie inhoudt. Op deze wijze kun je ook gerichte vragen stellen aan de interviewer over de organisatie en de functie en dat komt erg sterk over.

Het videogesprek
Je gaat dus op een rustige plek zitten of, beter nog, staan. Als je staat heb je een actievere houding en die energie straal je dan ook uit.

Kleed je aan zoals je zou doen als je face-to-face op gesprek zou gaan. Daarmee voel je je veel zekerder en voelt het meer als een ‘echt gesprek’, wat het ook is natuurlijk. Dus geen joggingbroek met een overhemd of blouse erboven.

Zorg dat je wat kleur op je gezicht hebt en dat je haar goed zit. Je moet echt iets uitstralen.

Start het gesprek alvast op, probeer er eerder klaar voor te zijn dan je gesprekspartner(s). Zodra je gesprekspartner te zien is, begroet deze dan direct en bedank hem of haar voor de uitnodiging voor het gesprek.

Ooghoogte en oogcontact
Zet de laptop op ooghoogte, zodat men niet in je neusgaten kijkt of tegen een onderkin. Het beeld kan beter ietsje van boven komen, dan van onderen.
Kijk zo veel mogelijk in de lens als je spreekt, dus niet naar het scherm. Als je in de lens kijkt, heeft de andere kant het gevoel dat je ze echt aankijkt.

Tot slot
Probeer proactief te zijn in het gesprek en energie uit te stralen. Laat de ander altijd uitpraten, maar stel zelf ook inhoudelijke vragen. Vraag naar de organisatiewaarden, de bedrijfscultuur, het team en stel vragen over de inhoud van de functie.
Veel succes met je sollicitatiegesprek via video!

Reageer