Bijna 9 op de 10 werkgevers maken zich zorgen over het behoud van talent en is thuiswerken wel zo productief?

Michel den Daas 3-12-2021 16:51
Categorie:: Algemeen
Er is nog volop vertrouwen onder werkgevers. Ongeveer 70% heeft vertrouwen in hun groeiperspectieven voor 2022. Werkgever verwachten echter massaal dat het lastig zal zijn om gekwalificeerd personeel te vinden én om huidige werknemers te behouden.

Salarissen
Een groot deel van de werkgevers verwacht geen salarisverhoging te kunnen bieden, hoewel men ook begrijpt dat betere arbeidsvoorwaarden kunnen helpen om nieuwe mensen aan te trekken en huidige medewerkers te behouden.

Ruim een derde van de werkgevers zal wel proberen om extra secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden. De meeste werkgevers bieden een reiskostenvergoeding, een pensioenregeling, een laptop / computer van de zaak en betaalde opleidingen. Ook een mobiele telefoon behoort vaker tot de secundaire voorwaarden. Zo’n 70% biedt nu ook de vrijheid van thuiswerken aan.

Thuiswerken
Sommige werkgevers worstelen met thuiswerken, en dan met name de wijze van aansturing en ‘controle’. En dan de vraag: zijn mensen thuis productiever?
Bijna 30% van de werknemers constateerde dat er een afname is geweest in productiviteit tijdens de coronapandemie.
Opvallend is dat zo’n 60% van de HR-managers aangaf dat de productiviteit van medewerkers gedurende deze periode is gestegen. Nog opmerkelijker is dat slechts 42% van de medewerkers zelf dit onderschrijft.

Onder de directie blijkt het gevoel dat zij zich thuis minder productief voelen dan wanneer zij op kantoor werken het grootst. Meer dan de helft (59%) van de directieleden zegt minder productief te zijn geweest bij het werken vanuit huis. Om die reden denken ze wellicht dat dit ook geldt voor hun medewerkers.

Reageer