Besteed meer geld en tijd aan werving en selectie!

Michel den Daas 7-8-2019 10:33
Categorie:: Algemeen

Wist u dat we in Nederland méér geld besteden aan het afscheid nemen van medewerkers (ontslag) dan aan het aannemen van nieuwe medewerkers?
Dat is best gek, aangezien de vertrokken medewerkers niks meer gaan opleveren en nieuwe medewerkers juist het succes van uw organisatie bepalen.

Investering
De kosten die u maakt voor het werven en selecteren van een nieuwe medewerker zijn een investering. Een investering die zich gaat uitbetalen. Immers, als de W&S goed gedaan wordt, krijgt u een nieuwe medewerker die het verschil gaat maken, die ruim meer op gaat leveren dan dat hij of zij kost.

Kosten uitbesteden VS zelf doen
Veel organisaties doen de werving en selectie van een nieuwe collega zelf. Dit is vrijwel altijd vanwege kostenoverwegingen. Echter, uitbesteden is vaak goedkoper dan zelf doen. Als je alle uren mee rekent die de hele procedure kost, plus het risico van een mismatch dan is uitbesteden vaak goedkoper. Immers, een goed bureau is gespecialiseerd in die vacature, weet beter waar de kandidaat zich bevindt, is expert in het selecteren van de beste kandidaat, biedt de klant keuze en kent een garantietermijn. Uiteindelijk is dat goedkoper.

Krappe arbeidsmarkt
De tijd dat het plaatsen van een vacature volstond en er vanzelf goede sollicitaties binnen kwamen is definitief voorbij. In deze krappe arbeidsmarkt moet je zelf actief kandidaten benaderen en zorgen voor een goede ‘employer branding’, een goed ‘onboarding programma’, plus goede begeleiding en ontwikkeling van medewerkers. Een investering hierin betaalt zich absoluut uit. Overigens kan een bureau dit ook namens uw bedrijf doen.

Minder uitstroom
Uitstroom kost geld. Als het ontslag gedwongen is, is er vaak een ontslagvergoeding van toepassing. Dat kan voorkomen worden door een goede dossieropbouw.

ls het vertrek van de medewerker ongewenst is, kost het ook geld. Er verdwijnt dan namelijk kennis en kunde die u eigenlijk niet kwijt wilde. Om de nieuwe medewerker op hetzelfde niveau te krijgen als de vertrokken medewerker moet u opnieuw een investering doen. Uw medewerkers goed behandelen, begeleiden en ontwikkelen –en daardoor binnenboord houden- loont dus.

Het is dus belangrijk dat de instroom al goed was. Hoe beter de instroom, hoe meer waarde de medewerkers toevoegen, hoe minder uitstroom en hoe succesvoller de organisatie.
Besteed dus veel tijd en geld aan de instroom!

Reageer