Waarom het kabinet en de vakbonden de uitzendbureaus juist moeten omarmen

M. den Daas 31-1-2012 17:45
Categorie:: Algemeen
Waarom het kabinet en de vakbonden de uitzendbureaus juist moeten omarmen

De FNV had onlangs weer eens een onzalig plan: “Bedrijven die veel tijdelijke werknemers inschakelen moeten daarvoor voortaan een heffing betalen via een hogere WW-premie, vindt de FNV.” Zo staat te lezen op de site van de FNV. Ongelooflijk naïef.

Zo’n maatregel werkt juist contraproductief en zal juist banen kosten! Veel organisaties huren personeel in via uitzendbureaus. Vaak doen ze dat omdat ze niet zeker weten of ze permanent een extra kracht nodig hebben, of omdat ze relatief gemakkelijk van iemand af willen kunnen, zeker in deze economisch onzekere tijd of juist omdat ze iemand slechts tijdelijk nodig hebben. Allemaal redenen om een werknemer op flexibele basis in te huren.

Op het moment dat het inhuren van een flexibele kracht duurder gemaakt wordt (nóg duurder, de premies voor uitzendbureaus liggen al absurd hoog), zullen opdrachtgevers minder snel een flexkracht inhuren, maar men zal ze ook geen vaste aanstelling geven om eerder genoemde redenen.

Een flexibeler arbeidsmarkt is gunstig voor de werkgelegenheid. Bedrijven die groeiambities hebben kunnen via een flexconstructie iemand aannemen, zonder daar direct aan vast te zitten. Het biedt ondernemers juist mogelijkheden. Als de werknemer bevalt en de bedrijfseconomische omstandigheden laten het toe, dan zullen veel organisaties die flexkrachten alsnog een vaste baan bieden. Het belangrijkste is hier overigens dat de ondernemingen kunnen groeien (zonder te veel risico’s voor de continuïteit) en zo de Nederlandse economie aanzwengelen.

Verder zijn er organisaties die het eng vinden om iemand direct aan te nemen vanwege het ziekterisico. Twee jaar lang doorbetalen, dat kunnen veel organisaties –zeker nu- niet trekken. Daarbij komen nog allerlei verplichtingen, o.a. voortvloeiende uit de Wet Poortwachter. Dát kost een tijd (en geld)! Als een ingehuurde flexkracht ziek wordt, krijgt deze netjes doorbetaald via het bureau waar hij voor werkt en de opdrachtgever betaalt geen extra kosten voor niet gemaakte uren. Sterker nog, als de opdrachtgever dat wil kan hij een andere kracht krijgen die het werk overneemt, zodat de business door kan gaan. De opdrachtgever kan dus het ziekterisico verleggen naar het bureau. Dat is een wenselijke situatie.

Tot slot zijn er krachten die altijd uitzendkracht zullen blijven. Dat zijn medewerkers die nergens in dienst genomen worden, maar vaak als uitzendkracht prima voldoen. Dit kom je vaak tegen bij productie- of logistieke medewerkers. Ook hier vervult de flexbranche een prima rol: zonder uitzendbureaus zou deze groep beroepswerkloos zijn en nu zijn ze (soms zelfs continu) aan het werk. Dit biedt die groep perspectief en geeft haar de kans om mee te doen met de maatschappij, zich nuttig te voelen.

Feitelijk is het dus zo dat de uitzendbranche juist mensen uit de WW haalt en houdt! Beste FNV bestuurder, beste Kamerleden: omarm de uitzendbranche, zij is de sleutel naar een sterkere economische bedrijvigheid en groei! De branche is in Nederland zó goed georganiseerd, het werkt nergens ter wereld zo goed als hier. Maak daar gebruik van!

Reageer