Krapte op de Arbeidsmarkt: ontwikkelingen tot 2016 (en verder)

Door: Michel den Daas 7-5-2012

Categorieën
:
Algemeen,

Krapte op de arbeidsmarkt; arbeidsmarktontwikkelingen richting 2016 (en verder)

De laatste tijd spreek ik met veel HR Professionals over de huidige en toekomstige arbeidsmarkt. Veel HR Professionals zijn er van overtuigd dat deze drastisch zal veranderen en dat hun organisatie daar op in moet spelen…. alleen hun directie is daarvan vaak nog niet zo overtuigd.

Hoe gaat de arbeidsmarkt er uitzien in de toekomst?
Om te beginnen zal er krapte gaan ontstaan. De voorspellingen van dit moment zijn dat Nederland in 2015 een tekort zal hebben van 500.000 werknemers. Een half miljoen! Tekort!
Wellicht dat het door de crisis enige vertraging oploopt en dat het tekort pas in de loop van 2016 zal ontstaan, maar toch. Het komt er aan!
Voor de ongelovigen onder ons: check de demografische opbouw van Nederland en je ziet het direct:

In 2040 wordt er zelfs een tekort van 1.000.000 werknemers verwacht. Hoe gaan we dat allemaal opvangen?

Verder zal er een duidelijk tekort zijn aan hoger opgeleiden: nu al is 58% van alle vacatures voor hoger opgeleiden en is slechts 31% van de beroepsbevolking hoogopgeleid. Daarnaast neemt de instroom van hoger opgeleiden alleen maar verder af.

Y-generatie
De Y-generatie (grofweg de 20-ers van nu) heeft specifieke kenmerken: zij wil echt een nuttige bijdrage leveren, een goede work-life balance, zelfs de mannen willen liever niet fulltime werken en geldelijke beloning wordt minder belangrijk. Als werkgever moet je daarop inspelen!

Z-generatie
De Z-generatie (grofweg de pubers van nu) heeft wéér andere kenmerken: zij groeit op in een tijdperk waarin het hebben van internet 24/7 net zo gewoon is als dat er water uit de kraan komt. Verder is dit een typische social media generatie , ze groeit op met Hyves, Facebook en Twitter. Op social media is er geen hiërarchie en is iedereen direct benaderbaar. Als deze generatie straks in het werkende leven actief wordt, dan verwachten ze ook geen hiërarchie en stappen heel gemakkelijk naar de CEO op het moment dat iets ze niet zint. Die CEO, overigens waarschijnlijk van een andere generatie, zal hier toch mee om moeten leren gaan….

Er gaat heel veel gebeuren de komende jaren op de arbeidsmarkt, te beginnen met de krapte waarvan men weet dat deze er aan komt, terwijl nog maar heel weinig partijen daar al mee bezig zijn.

reacties

Door: Illybobdanny 27-8-2013 20:58
Onderwerp:
Jobbird is mij de laatste tijd erg olevgalpen via advertenties die ze vooral op Facebook plaatsen. Persoonlijk vind ik het een site die goedkoop oogt en het zoeksysteem niet naar behoren werkt. Dat je gratis kan adverteren en gratis CV's kan bekijken na registratie is leuk, maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan; want van enige privacypolicy hebben ze waarschijnlijk niet gehoord! (de disclaimer stelt niet veel voor) Daar waar de betaalde jobboards aardig hun site proberen te vergrendelen door eventuele hackers doet men het hier anders. Ik heb het idee dat werkzoekenden hier ook onvoldoende van op de hoogte zijn!a0Ook las ik in een ander forum dat Jobbird binnen 1 jaar marktleider wil zijn? Erg ambitieus en optimistisch. Geloof me, ik ben echt geen misgunner, maar houd het wel realistisch.Misschien ben ik niet 100% objectief, omdat ik zelf bezig met de ontwikkeling van een nieuwe jobboard met een nieuw concept. Wel ben ik ben gewoon kritisch en zal dat ook naar mijzelf toe zijn.Ps. leuke site is dit!
Door: Melle B. Van Der Meulen 6-6-2012 11:22
Onderwerp: Krapte op de Arbeidsmarkt

Ik begrijp niet helemaal de strekking van dit artikel. Als er NU reeds een krapte op de arbeidsmarkt is voor hoogopgeleiden, waarom is dan nog steeds een hardnekkige leeftijdsdiscriminatie bezig? Ik kan mij volledig aansluiten bij Ton Kaspers, al heb ik dan de uitweg van opdrachten als zelfstandige. Er zijn slechts TWEE conclusies voor de hand liggend:

a de krapte op de arbeidsmarkt valt wel mee en men kan naar hartelust selecteren. Overigens valt het mij op dat vaak dezelfde advertentie maanden later opnieuw in de media verschijnt. Dat men dus blijkbaar niemand heeft kunnen vinden, terwijl met ervaren 50+ sollicitanten in de eerste ronde al een beleefd, maar o zo doorzichtig afpoeierbriefje heeft gestuurd. 'Eeen beetje dom', zou Maxima zeggen.

b de krapte is er wel degelijk, maar de opdrachtgevers zijn zo eigenwijs. 50+ers worden massaal voorgesteld aan opdrachtgevers, maar deze wimpelen deze groep massaal af. In dat geval ontbreekt het W&S aan overtuigingskracht, wil men graag nog een keer een zoekronde berekenen en is zowel de klant als de 50er de dupe van het winstoogmerk van het W&S bureau. Zo creeert men de eigen omzet op een leuke, o zo effectieve manier. Als IK klant zou zijn (en die kans is groot als ik succes heb bij een ander bureau) zouden deze bureau's bij mij nog niet eens mogen bellen voor een kennismaking, laat staan een opdracht.

Ik ben razend benieuwd, welke conclusie het meest gebruikt is in de praktijk en waarom we in Nederland zo snel ervaring, kennis en inzet 'down the drain' willen spoelen.

Door: Nienke Van Leur-Postma 3-6-2012 11:35
Onderwerp: Reactie

Ik heb een zelfde arbeidsverleden als voorgaande schrijver, maar ben minder hoog opgeleid. Door een brede werkervaring heb ik mij echter wel tot een hoger niveau kunnen opwerken. Ook ik wordt bij een eerste selectie meteen terzijde geschoven.

Het lukt nog steeds een positieve instelling te behouden, in de wetenschap dat wat ik te bieden heb goed is.

Niet alleen HR managers moeten hier hun aandacht op vestigen, ook Uitzenbureaus doen er goed aan een strategie op te zetten die beter aansluit op deze groep werkwillenden.

 

Door: Ton kaspers 18-5-2012 13:02
Onderwerp: reactie

Alleen als je een arbeidsverleden van 40 jaar hebt hoog opgeleid bent en 59 jaar dan is er geen passende werkkring te vinden. Erg tegenstrijdig allemaal. Ook een positieve opstelling kan hier tot op heden niets aan veranderen.

Misschien moeten HR managers hier een hun aandacht op verstigen.

Vele van mijn leeftijdsgenoten willen erg graag, maar worden bij de eerste selectie al afgewezen.

Voor vele van mijn leeftijdsgenoten is het actief deelnemen aan het arbeidsproces belangrijker dan salaris.