Veel managers durven geen dossier op te bouwen

Door: Michel den Daas 4-7-2013

Categorieën
:
Algemeen,
Werkgevers staan vaak niet sterk bij de rechter in ontslagzaken, omdat managers de noodzaak van dossieropbouw niet onderkennen. Dat blijkt uit een enquête en enkele interviews onder HR-managers, leidinggevenden en directies van BigBusinessPublishers.

Uit het onderzoek komt naar voren dat managers vaak niet weten wat te doen als een medewerker disfunctioneert. Ze durven hun kritiek veelal niet duidelijk te uiten en zijn onvoldoende doordrongen van de noodzaak van een goede dossieropbouw. Het gevolg daarvan is dat als het aankomt op ontslag, de werkgever niet sterk staat bij de rechter. Dit levert zeer vervelende situaties op én kost handenvol geld.

Ik herken dit. Enige tijd geleden was ik bij een klant en deze liet duidelijk zijn onvrede blijken over een bepaalde werknemer (‘Hij functioneert al járen niet!”) en vroeg mij advies. Vervolgens bestudeerden we samen het dossier van de medewerker en daaruit bleek dat deze jaarlijks een neutrale of licht positieve beoordeling heeft gehad, plus een kleine salarisverhoging……. Dan kun je niet met stelligheid beweren dat de werknemer niet functioneert.

Dit geval staat zeker niet op zich. De meeste managers vinden het lastig om duidelijke kritiek te uiten tegen hun ondergeschikten, laat staan dat ze deze kritiek vastleggen. Dat lijkt wel ‘not done’ in Nederland.

Het gevolg is dat werkgevers zeer zwak staan bij een eventuele ontslagzaak. En dat heeft dan weer tot gevolg dat heel zakelijk Nederland roept dat het ontslagrecht versoepeld moet worden. Dat hoeft helemaal niet, mits je als manager zakelijk stuurt en een dossier bijhoudt, óók bij de werknemers die naar tevredenheid functioneren.

Als je bij iedereen netjes alles vastlegt, is het geen probleem als je dat ook doet bij een slecht functionerende medewerker. En áls de situatie zich dan voordoet, dat je als werkgever er alles aan gedaan hebt om een werknemer beter te laten functioneren en het moment is daar dat je afscheid wilt nemen, dan heb je een goed dossier en zal de rechter meestal in jouw voordeel beslissen.