HR trends 2017, de top 10

Door: Michel den Daas 2-1-2017

Categorieën
:
Algemeen,
De verwachtingen voor 2017:

1. De economie blijft groeien en daarmee zal de werkgelegenheid verder toenemen. Dit ondanks alle onzekerheden die er zijn, zoals een nieuw kabinet in Nederland, een nieuwe President in Amerika, verkiezingen in Duitsland, de Brexit, etc.

2. Duurzaamheid zet door. Daar waar duurzaamheid en MVO trends leken die voorbij zouden kunnen gaan, weten we nu dit echt doorzet. Auto’s worden duurzamer (in Noorwegen zijn benzine- en dieselauto’s verboden vanaf 2025), energiebronnen worden duurzamer (zonne-, water- en windenergie, etc.). In dit relatief nieuwe segment zijn er dus volop kansen op de arbeidsmarkt.

3. Arbeidsmigratie zal afnemen. De laatste jaren zijn er enorm veel arbeidsmigranten geweest, maar met name in 2016 kwam er steeds meer weerstand tegen. Veel politieke partijen zetten druk op het toelatingsbeleid en partijen die dit hoog in het vaandel hebben, scoren goed in de peilingen (PVV in Nederland, Front National in Frankrijk, AfD in Duitsland, N-VA en Vlaams Belang in België, etc.).

4. Aanpassing arbeidsmarktbeleid. De Wet Werk en Zekerheid (WWZ) zal zo goed als zeker aangepast of volledig geschrapt worden na de verkiezingen. Deze wet van Asscher heeft meer nadelen dan voordelen en schiet zijn doel totaal voorbij. Zo moet het weer mogelijk worden voor werkgevers om mensen langer op tijdelijke contracten in dienst te nemen. De Wet DBA van Wiebes zal ook in aangepaste vorm terugkomen, zodat werkgevers weer ZZP’ers zullen gaan inzetten (in plaats van, zoals nu, via payrollbureaus).

5. Flexibiliteit op de arbeidsmarkt neemt verder toe. Deze trend lijkt ook niet te stoppen. Zaken veranderen heel snel en de technologische vernieuwingen zijn niet te stuiten. De arbeidsmarkt moet mee en dus flexibeler zijn. Opvallend is dat de jongere generatie daar geen probleem me lijkt te hebben en dit zelfs prettig vindt. Ook banken denken nu mee n bieden hypotheken aan flexkrachten aan.

6. Automatisering en robotisering gaan door en banen zullen daardoor verdwijnen. Er komen echter andere banen voor de plaats. Employability blijft een sleutelwoord. De moderne werknemer moet permanent werken aan zijn professionele ontwikkeling en vooral aan zijn inzetbaarheid. Degene die dat doet, is verzekerd van werk.

7. Krapte op de arbeidsmarkt is terug! Goede, moderne ICT’ers zijn al langer nauwelijks te krijgen in Nederland, maar ook op andere fronten dient de krapte zich aan. Commercie, Finance, HR en zelfs secretarieel.

8. Werknemers kunnen weer meer eisen. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt er voor dat ‘gewilde’ werknemers weer meer kunnen eisen. Vroeger vertaalde zich dat in het direct meekrijgen van een leaseauto na het sollicitatiegesprek, nu kan een werkgever het verschil maken door meer keuzevrijheid en ontwikkelmogelijkheden te bieden.

9. Kansen voor andere groepen, zoals 50 plussers nemen toe. De krapte zorgt ervoor dat werkgevers gedwongen worden verder te kijken dan naar het schaap met 5 poten dat men eigenlijk wil. Die is namelijk bijna niet meer te vinden. Dit biedt kansen voor andere groepen, waaronder 50 plussers, mits ze zich blijven ontwikkelen.

10. Vrouwen winnen van mannen. Vrouwen gaan steeds langer en meer werken en mannen minder. Het omslagpunt zal in 2017 nog niet bereikt worden, maar is niet ver meer. Daarnaast verdienen jonge vrouwen nu al meer dan de even oude mannen én zijn ze gemiddeld hoger opgeleid.