Dé oplossing voor het pensioenvraagstuk!

Michel den Daas 31-8-2018 9:52
Categorie:: Algemeen

De discussie over pensioenen blijft maar duren. Moet het mogelijk zijn voor lager opgeleiden –maar eigenlijk voor iedereen die dat wenst- om eerder te stoppen, omdat ze eerder beginnen met werken en/of omdat ze zwaarder werk hebben?
De sociale partners hebben, overigens zonder de SER, een principe akkoord bereikt, dat het toch niet lijkt te gaan halen in Den Haag.
Er lijkt geen oplossing…. Of toch? Jawel!

Dé oplossing
Waarom spreken we niet af dat elke Nederlander na 45 jaar werken recht heeft op 100% pensioen? Dan kunnen mensen die eerder zijn begonnen met werken ook eerder stoppen en mensen die later zijn gestart –bijvoorbeeld omdat ze eerst 2 studies hebben gedaan- krijgen dan op latere leeftijd pensioen.

Stratenmakers die zijn gestart op hun 16e krijgen pensioen op 61e en artsen die na lang studeren op hun 24e zijn gaan werken, krijgen op hun 69e pas pensioen.

Werkzaam leven
Het gaat dan wel om 45 jaar werken. Als er dus een periode van arbeidsloosheid is, dan gaat dit er van af en die periode moet je dus langer door. Die stratemaker in het voorbeeld die tussentijds 2 x 1 jaar werkloos is geweest, kan dus pas op zijn 63e met pensioen.
Op die manier heb je tevens een stimulans om sneller nieuw werk te vinden en dat komt ten goede aan een laag percentage werkloosheid en zal WW kosten besparen.

blog_image:article_pienk_15357021825b88f4a6d00a6.jpg:end_blog_image

Langer door werken of juist nóg eerder stoppen
Het moet voor iedereen die dat wil én kan mogelijk zijn om langer door te werken óf om (nog) eerder te stoppen. Na 45 jaar werken krijg je dan 100% pensioen en als je langer doorgaat bouw je méér op en als je eerder stopt, ontvang je dus minder.

Eigen potje
Omdat er bij een collectieve pot altijd discussie is over eerlijke verdeling, is een individuele pot beter. Of een combinatie van een collectieve pot en een individuele pot. Pensioenopbouw is dan wel verplicht en kan bij een algemeen pensioenfonds, maar je mag zelf kiezen op welke wijze (meer of minder risico bijvoorbeeld) je dat doet.

Switchen van pensioenorganisatie
Switchen van pensioenfonds moet ook gemakkelijker worden, zodat er prikkels zijn bij een pensioenorganisatie om efficiënt te werken. Laat daar maar concurrentie ontstaan. Dat is nu niet zo, pensioenfondsen gooien nu veel geld over de balk, net als veel overheidsorganisaties. Geld dat immers toch niet van henzelf is.

Als men de eigen pensioenpot opbouwt, dan kan je mensen ook de keuzevrijheid geven om eerder te stoppen en aanspraak te maken op het pensioen. In ieder geval voor het ‘eigen deel.’
Als je eerder stopt, krijg je een lagere uitkering (<100%). Werk je langer door, dan krijg je maandelijks een hogere uitkering (>100%).

Reageer