Verdwijnt het beroep van secretaresse? Welnee!

Michel den Daas 4-5-2018 15:21
Categorie:: Algemeen

“Het beroep van secretaresse is een uitstervend vak”, “Secretaresse verdwijnt als beroep”, “De secretaresse sterft uit!” . Zomaar een greep uit social media posts en krantenkoppen van de afgelopen tijd. Zelfs het CBS beschouwt het vak van secretaresse als een krimpend beroep, op basis van de cijfers; de werkgelegenheid in het vak daalt flink.

Beroep verdwijnt niet, de rol verandert wel
Het aantal vacatures voor secretarieel medewerkers is bij ons bureau de laatste jaren juist weer enorm gestegen. Hoe valt dat te rijmen met de conclusies van het CBS en het UWV en alle krantenberichten?

Traditionele secretaresse verdwijnt wel
De ‘ouderwetse secretaresse’, dus degene die kopietjes maakt, de koffie verzorgt, waakt over de agenda en puur uitvoerend bezig is, die bestaat bijna niet meer en die rol is echt aan het verdwijnen.
Immers, managers beheren, met de smartphone, steeds vaker hun eigen agenda en omdat ze de correspondentie ook steeds vaker zelf doen –via appjes, korte mailtjes, etc. is dat deel van de functie niet meer van toegevoegde waarde.
Deze ouderwetse secretaresse, veelal op MBO niveau, bestaat al langere tijd niet meer en zal ook niet meer terugkeren.

blog_image:article_pienk_15254402135aec5ed576a65.jpg:end_blog_image

Nieuwe rol
De rol van secretaresse bestaat niet meer uit kopiëren (het papierloze of –arme kantoor is immers gemeengoed), notuleren, administratieve zaken (overgenomen door automatisering) en andere uitvoerende taken.

De rol wordt veel inhoudelijker, de secretaresse wordt veel meer de rechterhand van de manager. Vandaar ook dat de titel meestal is veranderd in management assistent. In deze rol wordt de management assistent geacht mee te denken met de manager, dient hij of zij de manager een spiegel voor te houden en is hij of zij vooral een samenwerkingspartner.

De rol van secretaresse blijft dus wel degelijk, maar de naam verandert (meestal in management assistent, maar soms ook in executive secretary of andere titels) én de inhoud is dus sterk veranderd, van uitvoerend naar een meedenkende rechterhand op tactisch en strategisch niveau.

Ander niveau
Daarmee is het gevraagde niveau voor deze rol ook anders. Vroeger was MBO (ruim) voldoende, in de nieuwe rol wordt minimaal MBO+, maar liever nog HBO niveau gevraagd. In veel gevallen zelfs een HBO opleiding.

Secretaresse verdwijnt dus niet
Hoe je de rol ook noemt, secretaresse, personal assistant, management assistent (deze worden vaak door elkaar heen gebruikt), hij verdwijnt niet. Inhoudelijk is deze wel anders geworden en zal deze nog meer veranderen, maar verdwijnen doet ie niet. Wij hebben in ieder geval volop vacatures voor secretaresses!

Reageer