Geen salaris door vakantie?

Michel den Daas 19-6-2020 12:07
Categorie:: Algemeen

Jaaa, we mogen weer! Lekker op vakantie!
Veel Nederlanders blijven voor de zekerheid in eigen land, maar er zijn er ook best veel die toch graag naar het buitenland gaan, waarbij Europa nu wel vaak de voorkeur heeft.

Code Oranje
Voor veel landen geldt code Oranje. Dat betekent: reis alleen naar die landen als dat echt noodzakelijk is. Verder betekent het dat als je toch naar een land gaat waar code oranje van toepassing is, dat je dan het recht op salaris kunt verliezen. Oók als het land tijdens je verblijf code oranje krijgt (terwijl het misschien code geel was toen je er heen ging).

Recht op salaris kwijt raken
Als je niet tijdig terug bent van vakantie en daardoor niet kunt werken of als je eerst een periode (meestal minimaal 2 weken) in quarantaine moet waardoor je niet kunt werken, dan kun je het recht op loondoorbetaling verliezen.

Ziek door Corona en dan geen loon
Het kan ook nog erger worden, bijvoorbeeld als je in een land met code oranje Corona oploopt, in het ziekenhuis belandt en langere tijd niet kunt werken. Dan kan een rechter bepalen dat de loondoorbetalingsplicht tijdens ziekte niet geldt en dus krijg je dan geen salaris en geen ziekte-uitkering.

Let op: het kabinet heeft ook aangekondigd dat men Nederlanders niet zal repatriëren. Als je dus niet terug kunt komen (en dus niet kunt werken), dan is dat voor eigen risico en niet voor risico van de werkgever.

Code geel en code rood
Bij code rood wordt reizen sowieso afgeraden en naar landen met code rood moet je sowieso niet naartoe gaan, zelfs niet bij een ‘noodzakelijke reis’.
Bij code geel zijn er veiligheidsrisico's die afwijken van wat je in Nederland gewend bent. Dus dan is het opletten geblazen, maar reizen kan gewoon. Echter, code geel kan veranderen naar code oranje….

Conclusie
Als je dus willens en wetens naar een gebied reist waar code geel of oranje (of rood) geldt en je kunt daarna niet werken, dan kan het dus zijn dat je ook geen salaris krijgt.

Reageer