Personeelstekort in deze krappe arbeidsmarkt, wat te doen?

Michel den Daas 16-5-2022 12:44
Categorie:: Algemeen

Lees hier het 10 stappenplan

Het is steeds lastiger om medewerkers te behouden en nieuwe medewerkers aan te trekken. Helaas is de verwachting dat dit op korte termijn niet zal veranderen. Hoe kun je hier als organisatie het beste mee omgaan? Lees in het 10 stappenplan wat je kunt doen:

De organisatie is essentieel
Mensen werken graag bij een organisatie die dezelfde normen en waarden deelt als de medewerker zelf heeft. Verder willen mensen zich prettig voelen in de organisatie(cultuur) en moeten de werkomstandigheden (heel) goed zijn.

Probeer écht een goede werkgever te zijn
‘Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden.’ Een gezegde dat ook zeker van toepassing is op het werk. Zorg dat mensen graag bij je werken, dat er een goede sfeer is waarin mensen zich niet alleen veilig voelen, maar zelfs heel prettig. Verder is het belangrijk dat medewerkers kunnen groeien, zich kunnen ontwikkelen. Een aantrekkelijke werkgever zijn was altijd al belangrijk, maar in deze krappe arbeidsmarkt nog meer.

Hou je huidige medewerkers binnen!!
Sommige organisaties klagen over hoe moeilijk het is om nieuwe medewerkers binnen te halen via de voordeur, maar hebben de achterdeur wagenwijd openstaan. Probeer je huidige medewerkers binnen te houden, o.a. door in te spelen op hun behoeften en wensen.

Zet marketing in op het recruitmentproces
Marketing weet als geen ander hoe ze diensten of producten in de markt moeten zetten. Dan weten ze dus ook hoe ze de organisatie moeten ‘verkopen’. Vraag marketing om te helpen om bovenstaande zaken, die je ondertussen goed voor elkaar hebt, te vermarkten.

Zet traineeships in om (jong) talent binnen te halen
Traineeships aanbieden geeft veel voordelen. Startend talent kan zo goed de organisatie leren kennen en zich ontwikkelen op een bepaald gebied. Voor een werkgever biedt dit een manier om talent aan te trekken dat hopelijk langere tijd aan de organisatie verbonden blijft.

Verbeter en vereenvoudig het recruitmentproces
Een goed en eenvoudig recruitmentproces kan enorm helpen om nieuwe mensen aan te trekken. Sollicitanten in een krappe arbeidsmarkt willen zo gemakkelijk mogelijk solliciteren. Als je het ze te moeilijk maakt haken ze af en solliciteren ze elders. Tevens is het van belang dat je als werkgever snel reageert. Mensen zitten bijna altijd bij meerdere werkgevers in sollicitatieprocedure en snelle reageerders hebben een streepje voor. Zo laat je immers ook merken dat je ze graag wilt.

Bied interne opleidingen aan
Vaak kunnen én willen huidige medewerkers méér of zelfs een andere functie. Als ze de wil en potentie hebben, bied deze mogelijkheid dan! Zo hou je goede mensen binnen en voorkom je dat ze elders gaan solliciteren.

Zet in op duurzame inzetbaarheid
Bij duurzame inzetbaarheid denken mensen vaak aan oudere medewerkers waarvoor het werk verlicht moet worden. Duurzame inzetbaarheid / vitaliteit is veel meer dan dat. Er zijn bijvoorbeeld heel veel twintigers die een burnout hebben of overspannen zijn. Door in te zetten op duurzame inzetbaarheid voorkom je uitval.

Kijk meer naar de soft skills
Veel organisaties leggen bij de werving de nadruk op de harde eisen, zoals een HBO diploma, minimaal 4 jaar ervaring, etc.  Deze zaken zeggen wel iets over de medewerkers / sollicitant, maar de soft skills zijn misschien wel veel belangrijker. Hierbij moet je denken aan competenties, de ontwikkelbaarheid, persoonlijkheid etc.

Overige tips
Sommige organisaties staan nog steeds niet of beperkt open voor oudere medewerkers. We zien dat het voor 50 plussers al iets makkelijker wordt om aan een nieuwe baan te komen, maar mensen die eind 50 of begin 60 zijn krijgen nog steeds weinig kansen. Er is zelfs een groep gepensioneerden die graag aan het werk wil en nuttig kan zijn.

Verder kun je als organisatie ook naar de interne processen kijken. Wellicht kan het werk efficiënter ingericht worden waardoor er minder medewerkers nodig zijn?

Vergeet de arbeidsvoorwaarden niet. Salaris staat bij vrijwel elke doelgroep nog steeds in de top 3, maar ook andere zaken zijn belangrijk, zoals een goede pensioenregeling en de mogelijkheid om hybride te werken.

Tot slot, en dat is veruit de beste tip, kun je natuurlijk ook een goed recruitmentbureau inschakelen dat zonder targets werkt en dus niet uit is op ‘scoren’, maar écht the perfect match wil maken ;-)

Bel dan Pienk, 030 2767187, www.pienk.nl

Reageer