Oranje faalt door slecht personeelsmanagement KNVB

Michel den Daas 4-9-2015 12:01
Categorie:: Algemeen
Het Nederlands Elftal lijkt het EK 2016 net wel of net niet te gaan halen. Een schande? Jazeker! Was dit te voorkomen? Jazeker! Is de KNVB schuldig aan het falen van Oranje? Jazeker!

Het beste team bestaat niet uit de beste spelers
Er zijn meer dan voldoende spelers met de Nederlandse nationaliteit die voor Oranje in aanmerking kunnen komen. Nederland barst namelijk van de goede voetballers. De kunst is echter niet om de beste spelers op te stellen, maar het beste team.

IJsland
Een mooi voorbeeld is IJsland, een land met 320.000 inwoners (Nederland heeft er 17 miljoen!!) en een groep re-de-lijke voetballers. Maar het is wél een team; iedereen doet zijn taak zeer gedisciplineerd en beperkt zich tot waar hij goed in is én iedereen heeft andere kwaliteiten, ze zijn complementair aan elkaar.

Personeelsmanagement en recruitment
Er zijn veel parallellen te trekken tussen personeelsmanagement bij bedrijven en in het voetbal. Een organisatie of afdeling moet ook heel goed kijken naar de teambezetting. Welke competenties hebben we, welke missen we nog, wie is waar goed in en hoe kunnen collega’s elkaar versterken?

Het samenstellen van een heel goed team begint bij de juiste recruitment, het werven en selecteren van de juiste mensen en het creëren, boetseren van een hecht team.

Recruteren Bondscoach
De KNVB heeft aantoonbaar een fout gemaakt door Guus Hiddink in eerste instantie aan te stellen. Daarnaast is het een grove blunder om al in 2014 af te spreken dat een assistent bondscoach vanaf 2016 bondscoach gaat worden. Het falen van Hiddink is tevens het falen van Blind en dus hadden beiden moeten vertrekken. Je kúnt niet beslissingen nemen die over 2 jaar effectief worden, omdat je niet weet hoe de vlag er bij hangt over 2 jaar.
Verkeerde keuzes bij de selectie van het juiste team

Voor de ontzettend belangrijke wedstrijd tegen IJsland heeft Blind een aantal cruciale fouten gemaakt bij het selecteren van spelers. Om te beginnen met Martins Indi en Van der Wiel. De eerste had slechts 90 minuten gespeeld dit seizoen en de tweede nog helemaal niet, NUL minuten. Van der Wiel is zelfs niet goed genoeg voor de bank van PSG….

De gevolgen van deze keuzes zijn bekend.

Dit geldt bij organisaties ook. Als iemand bepaalde werkzaamheden lang niet heeft gedaan, dan moet hij daar weer even in komen, dat heeft tijd nodig. En als het dan een cruciaal moment betreft, waarbij het écht niet fout mag gaan, dan laat je dit door iemand doen die het aantoonbaar recent nog –foutloos- heeft gedaan.

Tactische teamblunders
Verder maakte Blind tijdens de wedstrijd tactische blunders. Zo haalde hij met Huntelaar de angel uit Oranje en viel de organisatie totaal weg. Dat noem ik een ‘op-hoop-van-zegen- tactiek’. Let wel: IJsland speelde met één spits! Drie verdedigers zou dus meer dan voldoende moeten zijn. Dat bleek ook, in de 7 minuten voordat de wissel plaatsvond, kwam IJsland niet in de buurt van onze ‘zestien’. Dit kantelde nadat Bruma er in kwam.

Een organisatie of afdeling kent ook bepaalde mechanismes, een team is op elkaar ingespeeld, heeft een bepaald evenwicht. Het is belangrijk om dit goed te bewaken en niet te verstoren.

Verder gebruikte Blind hiermee zijn 2e wissel, waarmee de opties ‘extra spits’ en ’alles of niets’ direct al verkeken leken. Een manager dient altijd vooruit te kijken en scenario’s te bedenken met de bijbehorende tactiek. De zogenaamde ‘what if…’ vraag. Blind heeft daar onvoldoende aan gedacht.

Ook benutte Blind niet de kans om bij Van Persie op zijn eergevoel te spelen door hem in de laatste fase van de wedstrijd in te brengen. Een manager moet proberen het maximale uit zijn medewerkers te halen. Bij de één doe je dat met een schouderklopje of het geven van een vaderlijk gevoel, een ander moet je prikkelen of op zijn eergevoel inspelen. In dit geval een gemiste kans. Mismanagement.

Slecht personeelsmanagement
Het ging dus al mis bij de aanstelling van Hiddink, vervolgens bij de belofte in 2014 om Blind per 2016 bondscoach te laten worden. Verder klopte de selectie van Blind niet en maakte hij tactische blunders door niet het juiste team op te stellen en door tijdens de wedstrijd nog meer foutieve personeelskeuzes te maken.

Blind én de KNVB zouden eens in de leer moeten gaan bij door de wol geverfde HR Managers. Die weten hoe je het winnende team samenstelt en vervolgens verder vormt en motiveert.

Een winnend team
Een goed functionerend team in een organisatie bestaat uit mensen die met elkaar moeten maar vooral ook willen samenwerken omdat zij inzien dat ze elkaar versterken. Dat is bij voetbal niet anders.



Reageer