De wendbare organisatie

Michel den Daas 6-5-2015 13:55
Categorie:: Algemeen
De wendbare organisatie

Wat betekent dit nu eigenlijk? Wat is de definitie van een wendbare organisatie? Als we dat weten, dan kunnen we ook bepalen of we de organisatie wendbaarder kunnen en willen maken.
Wendbaarder maken van een organisatie betekent het optimaal inspelen op de razendsnel veranderende buitenwereld. Aha!

Veranderingsmoe?
Sommige mensen lijken veranderingsmoe. Dat is begrijpelijk en misschien wel heel logisch. Maar…
de omgeving verandert steeds sneller en sneller. Anno 2015 ontvangen wij per dag 5 keer zo veel prikkels als in 1986. Dat staat gelijk aan het lezen van 175 kranten per dag. Zo snel gaan de dingen tegenwoordig dus. Computers en gadgets zijn al verouderd op het moment dat ze gepresenteerd worden. Ontwikkelingen en behoeften van klanten gaan supersnel en organisaties moeten daar net zo snel op inspelen. Meerdere jaren vooruitkijken is lastig, lang vooruit plannen vrijwel onmogelijk. De horizon waarop dat kan is veel korter geworden en bijsturen is noodzaak. Een organisatie moet dus snel kunnen anticiperen op veranderingen, wendbaarder zijn.

W&S
Bij het werven en selecteren van nieuwe medewerkers werd voorheen vooral gekeken naar competenties, kennis en ervaring. In de snel veranderende wereld kun je beter selecteren op houding, gedrag en het vermogen en de wil om te leren. De functie waarvoor iemand wordt aangenomen ziet er over 1 à 2 jaar waarschijnlijk anders uit. Dus niet alleen de organisatie, maar ook de werknemer anno nu dient wendbaarder te zijn en flexibeler om te gaan met de nieuwe en constant veranderende omgeving.

Conclusie: de buitenwereld verandert razendsnel en uw organisatie moet daar op inspelen. HR kan daarin een leidende rol spelen!

Deze blog is door Michel den Daas geschreven ten behoeve van de Conferentie “De Wendbare Organisatie”, die op 3 juni 2015 in De Meern plaatsvindt.

Informatie over en aanmelden voor deze conferentie: www.hradviesentraining.nl  

Reageer