Hervormingen arbeidsmarkt blijven structureel uit!

Michel den Daas 6-5-2016 9:38
Categorie:: Algemeen
Klassieke werknemer
De overheid gaat bij de wet- en regelgeving nog steeds uit van de klassieke werknemer die zijn hele leven lang bij 1 of 2 werkgevers werkt en die de zilveren pen (25 jaar in dienst) en gouden horloge (40 jaar) ontvangt. Maar, beste overheid, deze werknemer bestaat niet meer!

Steeds meer flex
Werknemers hebben tegenwoordig vaak meer dan 5 werkgevers in een werkend leven, sterker nog: er zijn in Nederland al meer dan 1 miljoen zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) en ruim meer dan een half miljoen uitzendkrachten. Daarmee loopt de ‘flex-teller’ al naar 2 miljoen mensen.

Uitzendkrachten en schijnconstructies
Overheidsregels maken uitzenden nog steeds onnodig duur, waardoor uitzendbureaus blijven zoeken naar mazen in de wet. Een goed voorbeeld daarvan is het fenomeen week- en maandcontracten. Uitzendkrachten krijgen soms week- of maandcontracten (zelfs dagcontracten komen voor), waardoor de premieafdrachten lager worden en daarmee het uitzendtarief. Niet in het voordeel van de uitzendkracht en ook niet voor de werkgever die van plan is om de uitzendkracht op termijn een contract voor bepaalde tijd te bieden (dat kan dan dus niet meer).

ZZP’ers
Zelfstandigen zonder personeel lijken een obsessie voor de overheid. Sommige ZZP’ers bieden hun diensten zelfs aan tegen tarieven die onder het minimumloon liggen. Verder hebben ze vaak geen pensioen geregeld en er zou sprake zijn van schijnconstructies. Om die reden is de VAR afgeschaft per 1 mei 2016 en worden modelovereenkomsten verplicht. Deze modelovereenkomsten brengen een bureaucratische rompslomp met zich mee, terwijl maximaal 2 procent (!) van de ZZP’ers weloverwogen als schijnzelfstandige werkt…. Een onnodige maatregel dus.

De hoogste tijd voor échte hervormingen!
De Wet Werk en Zekerheid lijkt meer negatieve dan positieve zaken met zich mee te brengen en lijkt deels averechts te werken. Het pensioenstelsel moet hoognodig op de schop, de huidige situatie is niet langer houdbaar. Gepensioneerden hebben daar last van, maar jongeren worden nu ook zwaar benadeeld. En last but not least, beste overheid, flex is here to stay!

De arbeidsmarkt én de maatschappij zijn dus structureel veranderd. Dát moet men zich realiseren en op anticiperen. Kijk nu eens naar het heden en de toekomst en ga nu eens écht hervormen !

Reageer