Werkgever moet betrouwbaar zijn en afspraken nakomen, overheid moet goede voorbeeld geven

Michel den Daas 3-4-2015 13:57
Categorie:: Algemeen

Situatieschets
Stel u verdient € 2500,- per maand en ontvangt daarbij elke maand € 1000,- bonus. Elke maand weer. Jaar in jaar uit. Dan verdient u dus € 3500,- per maand.

Rechtvaardigheid
Dan komt er een moment dat iemand die u niet persoonlijk kent uw werkgever zodanig beïnvloedt dat de bonus van € 1000,- wordt afgeschaft. Zo maar ineens. Ter compensatie krijgt u er wel € 300,- per maand als vast salaris bij. Uw vaste salaris stijgt dus van € 2500,- naar € 2800,-, maar u mist elke maand € 700,- (u had immers altijd € 3500,-).

Dat klinkt niet rechtvaardig toch?

ABN AMRO
Toch is dat precies wat er gebeurd is bij ABN AMRO en in dat geval vindt bijna heel Nederland het wel terecht. Uiteraard gaat het daarbij over andere bedragen (tonnen), maar de situatie is vergelijkbaar. Ook niet rechtvaardig dus!

Salarissen te hoog
Natuurlijk komt daarbij de vraag kijken of bankiers überhaupt tonnen per jaar moeten verdienen, maar dat is een andere discussie. Overigens durf ik wel te stellen dat bankiers te veel verdienen. Het kan best een stuk minder.

Aanpassen arbeidsvoorwaarden
Het tussentijds aanpassen van arbeidsvoorwaarden (afschaffen bonus) kan echter niet zomaar en het niet nakomen van eerder gemaakte afspraken met werknemers is ronduit verwerpelijk. In 2012 is al besloten dat de ABN AMRO hun managers geen bonussen, maar meer vast salaris zou gaan betalen. Dit is bekrachtigd door de Minister van Financiën, Jan Kees de Jager en geaccordeerd door de Kamer.

Sentiment
Doordat het sentiment rondom banken in 2012 en 2013 negatief was en de economie nog niet goed, hebben de managers bij ABN AMRO afgezien van de salarisverhoging. Dit had men niet hoeven doen, de verhoging was immers al afgesproken. Dat men in 2014 alsnog besloot om nu toch eindelijk de verhoging door te voeren (de economie trok aan) is volledig begrijpelijk.

Betrouwbaarheid en afspraken nakomen
In maart 2014 was bij politici al bekend dat de toegekende verhoging nu echt doorgevoerd zou worden. Omdat er vervolgens, nu, een jaar later, negatieve publiciteit komt, draait men om als een blad aan een boom. Zelfs de beursgang van ABN AMRO is nu uitgesteld.

De Nederlandse overheid moet, net als een reguliere werkgever, betrouwbaar zijn en afspraken nakomen. Zélfs als dit betekent dat de publieke opinie zich tegen hen keert wegens een eerder toegezegde, beloofde compensatie in salaris. Ook de overheid is werkgever en in dit geval ook van deze ABN AMRO medewerkers.

Reageer