Liever aangeleerd talent dan aangeboren talent!

Michel den Daas 4-11-2016 11:44
Categorie:: Algemeen

Veel werkgevers en HR professionals hebben het vaak over talent, talentmanagement, ‘the war for talent’, etc.
Maar hoe belangrijk is talent nu eigenlijk? En is aangeboren talent beter dan aangeleerd talent?

Wat is talent
Volgens de meeste definities is talent iets wat je heel erg goed kunt, een goed ontwikkelde eigenschap of bekwaamheid. Dat hoeft dus geen aangeboren talent te zijn, maar kan ook een aangeleerde bekwaamheid zijn.

Wat doet iemand er mee
Het hebben van een talent, aangeboren of aangeleerd, is erg mooi en handig. Je moet er echter wél iets mee doen. Hoe vaak horen we niet iemand zeggen dat er talent verkwanseld wordt? Denk daarbij maar aan zeer talentvolle sporters die als een komeet omhoog schieten, maar door een verkeerde mentaliteit toch niet de top halen?

Andere eigenschappen zijn minstens zo belangrijk
Met talent alleen kom je er dus niet. Zaken als houding, mentaliteit, motivatie, vastberadenheid, zelfvertrouwen en sympathie bepalen ook of iemand succesvol zal zijn.

Als je niet de juiste mentaliteit hebt, de juiste instelling, dan ga je de top alsnog niet halen. Intrinsieke motivatie is daarbij ook essentieel. Je moet iets willen bereiken, je moet iets wíllen realiseren.

Daarnaast moet je vertrouwen hebben in het feit dat je het kunt. Dat je in staat bent je talent te benutten en te ontwikkelen. Je moet ook vastberaden zijn en doorzettingsvermogen hebben.

Tot slot is sympathie belangrijk. Als anderen jou een eikel vinden, gaan ze niet graag met je –laat staan voor je- willen werken.

Aangeboren VS aangeleerd talent
Misschien is de conclusie wel dat je met aangeleerd talent verder komt dan met aangeboren talent. Om het aan te leren heb je de eerder genoemde eigenschappen immers nodig. Aangeboren talent kun je alsnog verkwanselen.

Reageer