Arbeidsmigranten noodzaak of juist niet?

Michel den Daas 6-4-2016 10:38
Categorie:: Algemeen

Kort geleden mochten we in Nederland de 17 miljoenste inwoner begroeten. Daarmee is Nederland het dichtstbevolkte land van Europa. In Nederland wonen nu bijna 500 inwoners per vierkante kilometer. In de meeste andere landen ligt dat op de helft of minder. Het inwonersaantal wordt niet meer bepaald door het aantal geboortes, maar vooral door het grote aantal immigranten. Sommigen pleiten vurig voor arbeidsmigranten. Terecht?

De voors en tegens op een rijtje.

Argumenten vóór arbeidsimmigratie
De arbeidsmarkt in Nederland vertoont, ondanks een structurele werkloosheid van ca 300.000, al enige tekenen van krapte. Dat geldt al langere tijd voor gespecialiseerde ICT-ers, maar in andere functies begint de krapte heel langzaamaan ook voelbaar te worden.

Nederland vergrijst en dat betekent dat de verhouding tussen het aantal pensionado’s (en niet-werkenden in het algemeen) en werkenden straks scheef gaat lopen. Minder werkende mensen zouden dan meer uitkeringen moeten betalen.

Het aantal geboortes in Nederland loopt steeds verder terug. Nog nooit in meer dan 100 jaar was het geboortecijfer zo laag als in 2015. Er worden dus steeds minder toekomstige werknemers geboren in Nederland.

Argumenten tegen arbeidsimmigratie
Arbeidsmigranten zijn relatief vaker werkloos dan autochtone Nederlanders. Daarnaast zijn ze vaker laagopgeleid en vaker arbeidsongeschikt. Verder zullen arbeidsmigranten ook de pensioengerechtigde leeftijd bereiken (en dus een uitkering krijgen).
Zolang de sociale voorzieningen en het uitkeringsniveau in Nederland beter (lees hoger) zijn dan in andere landen, zullen sommige arbeidsmigranten om die reden naar Nederland komen.

De kans op schijnconstructies is groot omdat werknemers uit landen als bijvoorbeeld Polen, Roemenië, Bulgarije voor een beloning ónder het Nederlandse minimumloon aan de slag willen. Dit komt doordat het minimumloon in die landen soms op 10 tot 20% van het Nederlandse minimumloon ligt. Het Nederlandse minimumloon is vrij gemakkelijk te omzeilen als men als zelfstandige aan de slag gaat.

Er wordt de laatste jaren veel gesproken over robotisering, de verwachting is dat machines op termijn steeds meer werk van de mens zullen overnemen. Sommigen zijn bang dat de mens als werknemer overbodig zal worden. Extra arbeidsmigranten zijn dan dus economisch gezien overbodig.

Conclusie
Nederland raakt voller en voller en het aantal structurele werklozen is te hoog. Arbeidsmigranten die vaardigheden hebben die we in Nederland tekort komen, zouden een welkome aanvulling zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt. Arbeidsmigranten aan de onderkant van de arbeidsmarkt zijn economisch gezien niet van toegevoegde waarde. Het sociale aspect is in deze afweging buiten beschouwing gelaten.
De zogenaamde gelukszoekers, migranten die slechts naar Nederland komen omdat de lonen hoger zijn en de sociale voorzieningen en uitkering beter, zullen de Nederlandse economie niet vooruit helpen.

Reageer