Beter voor iedereen: toeslagen afschaffen, basisloon omhoog

Michel den Daas 15-11-2014 17:26
Categorie:: Algemeen

MKB Nederland pleit voor het afschaffen van onregelmatigheidstoeslagen, voor werken in de weekenden en de avonduren. Een goed idee, goed voor iedereen!

Volgens het CBS werken bijna 4,7 miljoen mensen geregeld buiten kantooruren (08.00-18.00). Dat is meer dan 63 % van de totale beroepsbevolking. Dit percentage gaat al jaren steeds verder omhoog. Logisch, we leven steeds meer in 24/7 economie en maatschappij. De economie draait ook ’s avonds en in het weekend gewoon door. En dat is een trend die door zal zetten.

CAO's
In veel cao’s zijn de onregelmatigheidstoeslagen vastgelegd. Dit is nog van oudsher, toen het niet gebruikelijk was om ’s avonds en in het weekend te werken.
Deze toeslagen verschillen erg per CAO van behoorlijk sober tot erg riant. In de horeca is werken op zondag al heel gewoon en wordt werken op feestdagen veelal gecompenseerd door middel van vrije dagen (tijd-voor-tijd). In sommige ziekenhuizen is werken op zon- en feestdagen letterlijk echt een feest: er wordt soms 60 tot 70 % extra betaald. Ook voor werk in de avonduren variëren de toeslagen erg per CAO.

Werkgevers willen er van af
Steeds meer werkgevers, vooral die in de retail, willen af van deze toeslagen. Enerzijds omdat ze het niet meer kunnen betalen (de crisis is nog niet echt voorbij, gouden tijden komen niet meer en steeds meer consumenten winkelen online), anderzijds omdat werken buiten de 9-5 tijden gemeengoed is geworden. De consument verwacht gewoon dat je als winkelier de deuren opent op zondag en eventueel in de avonduren (denk aan uw supermarkt). Als de winkelier hierin niet mee zou gaan, loopt hij omzet mis en dit zou ten koste gaan van de werkgelegenheid. We leven in een (bijna) 24-uurs economie.
De onregelmatigheidstoeslag is dus niet meer van deze tijd en nekt retailers. Afschaffen dus.

Vakbonden houder er aan vast
De vakbonden en de overheid claimen dat de afschaffing van de toeslagen juist ten koste zou gaan van de koopkracht en dus uiteindelijk ook ten koste van omzet van de retailers. Dit is slechts gedeeltelijk waar. Daarom pleit ik ook voor het afschaffen van de onregelmatigheidstoeslag en voor het verhogen van het basissalaris. Daarmee blijven de functies financieel nog interessant, is het koopkrachtverlies zeer beperkt en is het voortbestaan van de retailer gewaarborgd. Bovendien maakt het dan niet meer uit of je overdag, 's avonds of in het weekend werkt. Overwerktoeslagen moeten ook afgeschaft worden, dat zal werknemers stimuleren om het werk zo veel mogelijk binnen de reguliere tijd te doen.

Tot slot is er nog een administratief voordeel: CAO’s worden een stuk eenvoudiger en dat geldt ook voor de salarisadministratie (en ook dat scheelt dus weer kosten en geld).

Beter voor iedereen. En meer van deze tijd. En van de toekomst!

Reacties (2)

Rob van Veenendaal 16-11-2014 17:35
<p>Ik kan me voorstellen dat deze vereenvoudiging vele voordelen heeft voor zowel werkgever als werknemers. En dat het juist ook ten goede komt van de flexibele arbeidsinzet die gewenst is door overheid en bedrijfsleven. Alleen moet het dan niet een verkapte kostenverlaging zijn en dient de "bezuiniging" terecht te komen bij de werknemers. Het is een onderzoek waard hoeveel afschaffing van de onregelmatigheidstoeslagen scheelt en welk % aldus ten goede kan komen als opslag op het basisloon.</p>
Jan Langeraar 23-4-2014 0:45
<p>Mijn reactie op deze nivellering is van de loonkosten, als bedrijven bereid zijn de gemiddelde salarissen te verhogen met 10 %, dan kan de onregelmatige toeslag afschaffen in bedrijven waar onregelmatige werktijden zijn Hierdoor ontstaat politieke rust en duidelijkheid in de arbeidsvoorwaarden.</p> <p>Het antwoord is aan de werkgevers</p>

Reageer