Overheid doet te weinig aan werkloosheid!

Michel den Daas 29-1-2016 16:20
Categorie:: Algemeen

Faillissementen en reorganisaties
De werkloosheid in Nederland daalt, maar heel langzaam. Het werkloosheidscijfer schommelt al een tijdje boven 600.000. Helaas komen daar op korte termijn veel werklozen bij, wegens faillissementen van o.a. V&D en Macintosh (Invito, Dolcis, Manfield). Eerder maakte Rabobank bekend nog 9000 banen te schrappen en de verwachting is dat er in bankenland nog meer reorganisaties en ontslagen zullen gaan plaatsvinden.

Retail
Naast V&D en Macintosh heeft ook Xenos al aangekondigd dat er winkels gaan sluiten en dat er ontslagen gaan vallen en verder is het zeker dat het eind van de reorganisatiegolf (en dus nog meer ontslagen) nog niet in zicht is. De retail (detailhandel) in Nederland zit in heel zwaar weer en het eerste zonnestraaltje is daar nog niet te zien.

Verborgen werklozen
Naast de ca 600.000 geregistreerde werklozen is er nog een grote groep verborgen werklozen; mensen die al zo lang zonder werk zitten dat ze niet eens meer actief op zoek zijn naar een baan en dus niet geregistreerd staan als werkloos. Deze groep wordt nog aangevuld met vrouwen die gestopt zijn met werken en bewust thuis zitten en voor de kinderen zorgen (omdat de kinderopvang te duur is). Aangezien zij nu niet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt, tellen ze niet mee in de werkloosheidscijfers. Zodra de kinderen groot genoeg zijn, zal deze groep zich wellicht weer melden, waardoor de werkloosheidscijfers weer oplopen.

45+
Ruim 60% van de groep werkzoekende 45 plussers is langer dan een jaar werkloos. De vooruitzichten voor deze groep zijn slecht. Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat deze mensen vaak duur zijn in verhouding tot twintigers en dertigers én omdat werkgevers bang zijn voor een hoger ziekteverzuim.

Overheid doet te weinig
De overheid kan maatregelen nemen om deze groep aan de slag te krijgen. Dit kan vrij simpel door loondoorbetaling door de werkgever bij ziekte te beperken en deze rekening daar te leggen waar ie hoort: bij ons allemaal en niet bij de individuele werkgever.
Verder is demotie toch echt een punt waar we een keer aan moeten. Het is niet logisch dat een werknemer automatisch meer gaat verdienen als hij ouder wordt. Een werknemer moet meer gaan verdienen als hij van meer waarde wordt, ongeacht de leeftijd. Als een 45 plusser niet duurder is dan wat ie waard is, zal een werkgever hem gewoon aannemen.

Tot slot zou de overheid jonge ouders kunnen stimuleren om te (blijven) werken, door kinderopvang beter en betaalbaar te regelen.

De conclusie is dat de economie aantrekt, maar dat dit niet gepaard gaat met een snelle daling van de werkloosheid. Én dat de overheid te weinig doet om het voor werkgevers aantrekkelijk te maken om meer mensen in dienst te nemen.

Reageer