Topmanagers verdienen te veel!

Michel den Daas 4-5-2015 15:59
Categorie:: Algemeen
Het was crisis. Tenminste, voor de meesten onder ons. Niet voor iedereen. Daardoor hebben we moeilijke jaren gehad, waarbij de koopkracht niet verbeterd is.
Het reële uurloon was eind 2014 even hoog (of even laag) als in 2002. Voor de gewone werknemer althans. Niet voor de zogenaamde topmanagers.

Salarisstijging van 85%
De CEO’s van grote organisaties hebben niet zo veel last gehad van de crisis. Hun vergoeding is met maar liefst 85% gestegen in de periode tussen 2002 en 2014. Hoeveel? Excuse me? Jazeker 85%! (gecorrigeerd voor inflatie).

Ahold
Op een recente aandeelhoudersvergadering van Ahold bleek dat de CEO meer dan 300x verdient dan de vakkenvullers op de vloer. Meer dan 300 keer! Bespottelijk.

Banken
De top van banken kan er ook wat van. Managers bij de banken verdienen minimaal tonnen en vaak zelfs miljoenen. Dat is zo, omdat het talent anders weg zou lopen. Nonsense! Dat is zo, omdat topmanagers graaiers zijn geworden die alleen nog maar denken aan geld verdienen en bonussen. Ook bij banken is het zo dat de ‘gewone’ medewerkers op de nullijn zitten en de top doorgaat met graaien.

Verschil tussen rijk en arm
De inkomensverschillen tussen rijk en arm zijn de laatste 30 jaar toegenomen in Nederland en in de Westerse wereld. Overigens valt dit in Nederland nog erg mee, in vergelijking met andere Westerse landen. Wat erg opvalt is dat er een hele kleine groep is die zich continu verrijkt en blijft verrijken.

Harde werkers VS graaiers
Er zijn veel hardwerkende ondernemers die redelijk goed geld verdienen. Maar dát mag dan ook! Mensen die 60 tot soms 80 uur in de week werken, die veel gezinnen daarmee te eten geven (werknemers), die het risico hebben genomen om voor zichzelf te beginnen, die ook het risico lopen dat het fout gaat en ze dus met niets achter blijven. Die mensen, die mogen goed geld verdienen. Dat zijn, in tegenstelling tot de eerder genoemde managers geen graaiers.

In verhouding
Uiteraard mag en moet er verschil zijn in de beloning van medewerkers. Mensen die veel verantwoordelijkheid hebben, die belangrijke beslissingen moeten nemen, die iets kunnen wat anderen niet kunnen, die mogen meer verdienen.
Was vroeger het verschil tussen de best verdienende medewerker (vaak de CEO) en de minst verdienende medewerker factor 30, deze is nu opgelopen naar factor 300. Totaal niet meer in verhouding.

De conclusie dat topmanagers te veel verdienen is daarmee wel aangetoond.

Reageer