De HR afdeling verdwijnt !

Michel den Daas 11-9-2014 15:14
Categorie:: Algemeen

De HR afdeling gaat verdwijnen!
Bernard Marr, een bekende spreker en goeroe op HR gebied, betoogde onlangs in een column dat organisaties geen HR-afdeling meer nodig hebben. En hij heeft gelijk! De HR afdeling gaat verdwijnen!

Digitalisering HR
Een HR afdeling zoals deze al tientallen jaren bestaat is niet meer van deze tijd. Bijna alle administratieve HR-taken zijn gedigitaliseerd (e-HRM), zoals verlofbriefjes, ziekteverzuim, personeelsdossiers, verloop,etc. Maar ook andere zaken, zoals het toepassen van nieuwe cao-regelingen en doorvoeren veranderende wetgeving gaan digitaal. Daarnaast heeft HR in de afgelopen decennia te weinig de toegevoegde waarde voor de business laten zien.

‘HR is de minst strategische afdeling’
Uit Brits onderzoek blijkt dat een groot aantal CEO’s en top managers menen dat HR het minst strategische waarde toevoegt van alle managementfuncties. HR zou veel minder tijd moeten besteden aan de eigen afdeling en veel dichter bij de business moeten komen, zodat ze veel beter weten wat de business wil en daarin een proactieve rol spelen.

HR competenties wél nodig…
Natuurlijk heeft een organisatie regelmatig HR competenties nodig; voor een ziekteverzuimbeleid en –begeleiding, voor recruitment, voor ARBO-zaken, beoordelingssystematieken, ontslagzaken, etc. Dit zijn echter competenties die je op bepaalde momenten nodig hebt en niet 365 dagen in het jaar.

…. maar niet continu
Het is dus veel efficiënter om deze competenties in te huren op het moment dat je ze nodig hebt. Dus een recruiter als je nieuwe mensen nodig hebt, een jurist bij ontslagzaken, een ARBO-specialist bij een RI&E, etc.

HR op het hoogste niveau
Grotere organisaties zullen wel een HR Generalist in huis houden die alle processen bewaakt en die op de momenten dat het nodig is de juiste HR specialist naar binnen haalt.

Maar de HR afdeling in zijn huidige vorm? Nee, die is ten dode opgeschreven!

Reacties (3)

Pim Radstake 23-10-2014 15:59
<p>Tja, welke activiteit wordt er uiteindelijk niet beïnvloed door automatisering? Als die nieuwe lichting werklozen dan maar ergens een zinvolle invulling aan hun leven kunnen gaan geven. Maar met fabrieken en toeleveringsbedrijven die hier niet meer zijn zullen er in de toekomst andere maatregelen genomen moeten worden. Wellicht een nieuw soort stelsel van bv maximaal maar één fte per huishouden. Als het uit de lengte niet meer kan dan moet het uiteindelijk uit de breedte gaan komen.</p>
Philip 16-9-2014 13:32
<p>Pascal, vraag: Wie durft niet te innoveren? HR of CEO's? Dat CEO's de toegevoegde waarde van HR minder vinden dan van andere afdelingen, zegt natuurlijk ook wat over deze CEO's. Bij veranderingen binnen organisaties wordt altijd het Topmanagement buiten beschouwing gelaten, maar juist zij moeten het voorbeeld geven in deze verandering en dat gebeurt niet. Hiervan zijn in de afgelopen jaren legio voorbeelden van. Maar ook HR zelf draagt hierbij aan mee, onvoldoende lef en visie en het onvermogen om de toegevoegde waarde van de HR afdeling zichtbaar te maken. Het moet echt anders binnen HR.</p>
Pascal 11-9-2014 20:04
Voor mijn gevoel omdat operational excellence te veel centraal staat en men niet kan en/of durft te innoveren. Daarnaast ontbreekt ondernemerschap en daadkracht. Juist bij de zgn HR businesspartners constateer ik "tuinpadschoonveeggedrag". Volgens mij heeft HR in de betekenis-economie van nu, maar zeker in de toekomst, een prachtige propositie. Wanneer komen (werk)geluk, talenten vrij maken, amplitief leiderschap, sharing community en maatschappelijke relevantie op de directie en HR agenda?

Reageer